تهران، خیابان مقدس اردبیلی، خیابان محمودیه، کوچه تیر، پلاک ۳۶​ تلفن: ۲۲۰۱۹۳۵۷-۰۲۱
رادیوتراپی سگ و گربه ...
رادیوتراپی سگ و گربه ...

رادیوتراپی سگ و گربه در درمان سرطان و عوارض احتمالی آن

شنیدن نام رادیوتراپی برای سگ یا گربه‌ای که سرطان دارد معمولاً با ترس همراه است، اما خودِ تابش پرتو درد ندارد و در بسیاری از تومورها می‌تواند بیماری را کنترل کند. در این مقاله می‌خوانید رادیوتراپی چه زمانی پیشنهاد می‌شود، چند جلسه لازم است، چه عوارضی دارد و در خانه چه مراقبت‌هایی اهمیت دارد.
بروزرسانی ۱۷, آبان ۱۴۰۵
فهرست مطالب
بروزرسانی ۱۷, آبان ۱۴۰۵
معاینه دامپزشکی در درمان سرطان
رادیوتراپی سگ و گربه چیست، برای کدام تومورها کاربرد دارد و چند جلسه طول می‌کشد؟ مراحل درمان، عوارض و مراقبت‌های خانگی را در این راهنمای دامپزشکی بخوانید.

رادیوتراپی سگ و گربه یکی از روش‌های اصلی درمان سرطان در دامپزشکی است؛ روشی که در آن پرتوهای پرانرژی فقط روی ناحیه‌ی تومور تابانده می‌شود تا سلول‌های سرطانی آسیب ببینند و از بین بروند. شنیدن این پیشنهاد از دامپزشک معمولاً چند نگرانی را هم‌زمان به همراه دارد: آیا حیوان درد می‌کشد؟ آیا باید هر بار بیهوش شود؟ آیا بعد از درمان برای خانواده خطری دارد؟

پاسخ کوتاه این است که خودِ تابش پرتو درد ندارد، حیوان بعد از آن پرتوزا نمی‌شود و در بسیاری از تومورها، به‌ویژه تومورهایی که برداشتن کامل‌شان با جراحی ممکن نیست، رادیوتراپی می‌تواند بیماری را ماه‌ها و گاهی چند سال کنترل کند. در ادامه توضیح می‌دهیم این روش چگونه کار می‌کند، برای کدام سرطان‌ها کاربرد دارد، مراحل درمان چیست و عوارض را چطور باید مدیریت کرد. بخش انکولوژی بیمارستان دامپزشکی مرکزی تهران هم رادیوتراپی را برای بیماران نیازمند ارائه می‌دهد و پرونده‌ی سرطان‌های پیچیده را در جلسه‌ی تیمی تومور برد بررسی می‌کند.

نکته‌ی کلیدی: رادیوتراپی یک درمان موضعی است؛ یعنی فقط ناحیه‌ی تومور را هدف می‌گیرد. برای سرطانی که در سراسر بدن پخش شده، معمولاً درمان‌های سیستمیک مثل شیمی‌درمانی در اولویت‌اند و رادیوتراپی بیشتر برای کنترل یک نقطه‌ی مشکل‌ساز یا دردناک به کار می‌رود.

رادیوتراپی سگ و گربه چیست و چگونه کار می‌کند؟

رادیوتراپی یا پرتودرمانی از پرتوهای ایکس پرانرژی استفاده می‌کند؛ همان خانواده‌ی پرتوهایی که در عکس رادیولوژی به کار می‌رود، اما با انرژی و دوز بسیار بیشتر و با هدف درمان، نه عکس‌برداری. این پرتوها به DNA سلول‌ها آسیب می‌زنند. سلول‌های سرطانی توان کمتری برای ترمیم این آسیب دارند و به همین دلیل بیشتر از سلول‌های سالم از آن لطمه می‌بینند.

در بیشتر مراکز، پرتو را دستگاهی به نام شتاب‌دهنده‌ی خطی (لینیاک) تولید می‌کند. این دستگاه به بدن حیوان دست نمی‌زند؛ دور او می‌چرخد و پرتو را از زاویه‌های مختلف روی تومور متمرکز می‌کند تا شکل سه‌بعدی تومور پوشش داده شود و بافت‌های سالم اطراف دوز کمتری بگیرند.

یک نکته‌ی مهم برای تنظیم انتظار: سلول‌های سرطانی چند جلسه بعد از شروع درمان شروع به مردن می‌کنند، اما این روند تا هفته‌ها و حتی ماه‌ها بعد از پایان درمان ادامه پیدا می‌کند. بنابراین کوچک‌شدن تومور تدریجی است و نباید انتظار داشت در روز آخر درمان همه‌چیز ناپدید شود.

رادیوتراپی را با رادیوگرافی تشخیصی اشتباه نگیرید. در رادیوگرافی، پرتوی کم‌دوز فقط برای گرفتن تصویر به کار می‌رود (درباره‌ی آن در مقاله‌ی کاربرد سونوگرافی و رادیولوژی در حیوانات خانگی نوشته‌ایم)؛ در رادیوتراپی دوز بالا و برنامه‌ریزی‌شده‌ای برای درمان تومور داده می‌شود.

چون پرتو روی ناحیه‌ی مشخصی متمرکز می‌شود، بیشتر عوارض رادیوتراپی محدود به همان ناحیه است، نه کل بدن.

چه زمانی دامپزشک رادیوتراپی را پیشنهاد می‌کند؟

معمولاً یکی از این چهار وضعیت پشت پیشنهاد رادیوتراپی است:

  1. تومور را نمی‌شود کامل برداشت. محل تومور (مثلاً حفره‌ی بینی، مغز یا نزدیک نخاع) یا اندازه‌ی آن اجازه‌ی جراحی کامل و ایمن نمی‌دهد.
  2. بعد از جراحی، سلول‌های تومور در لبه‌ی برش باقی مانده است. وقتی پاتولوژیست حاشیه‌ی جراحی را درگیر گزارش می‌کند، رادیوتراپی می‌تواند سلول‌های باقی‌مانده را که با چشم دیده نمی‌شوند هدف بگیرد؛ این وضعیت در ماست‌سل تومور و سارکوم‌ها زیاد دیده می‌شود.
  3. پیش از جراحی یا شیمی‌درمانی. گاهی برای کوچک‌کردن یک تومور بزرگ، پیش از اقدام بعدی از پرتو استفاده می‌شود.
  4. کاهش درد و علائم. وقتی درمان قطعی ممکن نیست، چند جلسه پرتو می‌تواند درد استخوان، خونریزی یا فشار و انسداد ناشی از تومور را کم کند. به این روش درمان تسکینی می‌گویند.

اینکه هدف درمان قطعی باشد یا تسکینی، به نوع تومور، مرحله‌ی بیماری، سلامت عمومی حیوان و انتظار صاحب او بستگی دارد و در مشاوره با متخصص تعیین می‌شود. اگر هنوز با کلیات سرطان در سگ و گربه آشنا نیستید، مقاله‌ی همه چیز درباره سرطان در حیوانات خانگی نقطه‌ی شروع خوبی است.

تومورها در حساسیت به پرتو یکسان نیستند. به گفته‌ی منابع دامپزشکی، ماست‌سل تومور و لنفوم معمولاً با دوز کمتری پاسخ می‌دهند و ملانوم به دوز بیشتری نیاز دارد؛ برای همین باید پیش از تصمیم، نوع دقیق تومور با سیتولوژی یا نمونه‌برداری مشخص شود.

رادیوتراپی برای کدام سرطان‌های سگ و گربه کاربرد دارد؟

رادیوتراپی در همه‌ی سرطان‌ها نقش یکسانی ندارد. جدول زیر شایع‌ترین کاربردها را به‌همراه آنچه مطالعات منتشرشده گزارش کرده‌اند خلاصه می‌کند.

نوع تومورنقش رادیوتراپیآنچه گزارش‌ها نشان می‌دهند
تومور حفره‌ی بینی و سینوس سگدرمان اصلی، چون جراحی به‌تنهایی معمولاً کافی نیستمیانه‌ی بقا بدون رادیوتراپی ۳ تا ۶ ماه؛ با دوره‌ی کامل پرتو مگاولتاژ حدود ۱۲ تا ۱۶ ماه
تومور حفره‌ی بینی گربهرادیوتراپی؛ در لنفوم بینی معمولاً همراه شیمی‌درمانینتیجه به نوع تومور بستگی دارد؛ در گزارش‌ها، ترکیب پرتو و شیمی‌درمانی در لنفوم بینی با بقای طولانی همراه بوده است
تومور مغز (مننژیوم، هیپوفیز، گلیوما)درمان اصلی یا مکمل جراحی، گاهی با رادیوسرجریدر مطالعه‌ی ۵۱ سگ با رادیوسرجری، میانه‌ی بقا ۳۹۹ روز (حدود ۱۳ ماه) بود
ماست‌سل تومور پس از جراحی ناقصرادیوتراپی مکمل بعد از جراحیدر مطالعه‌ی ۵۶ سگ، میانه‌ی دوره‌ی بدون عود حدود ۳۳ ماه بود؛ نویسندگان گمان می‌کنند جلسات روزانه ممکن است دوره‌ی بدون عود را طولانی‌تر کنند
سارکوم بافت نرم سگ و سارکوم محل تزریق گربهمکمل جراحی، پیش یا پس از آنترکیب جراحی و رادیوتراپی رویکرد رایج برای کم‌کردن احتمال عود موضعی است
ملانوم دهان سگکنترل موضعی تومورکنترل موضعی خوب است، اما چون این تومور اغلب گسترش می‌یابد، در مطالعه‌ی ۱۴۰ سگ میانه‌ی بقا حدود ۷ ماه بود
تومورهای استخوانی دردناکدرمان تسکینی برای کاهش دردحدود دوسوم بیماران بهبود متوسط تا چشمگیر را تجربه می‌کنند؛ اثر از چند هفته تا چند ماه ادامه دارد
یادآوری مهم: این اعداد میانه یا میانگین مطالعاتی هستند که روی گروهی از حیوانات انجام شده‌اند و پیش‌بینی برای حیوان شما نیستند. نوع دقیق تومور، اندازه، مرحله، سن و بیماری‌های همراه می‌توانند نتیجه را بهتر یا بدتر کنند.

برای تومورهای مغزی، رادیوتراپی پس از تصویربرداری دقیق و معمولاً در کنار جراحی یا درمان دارویی برنامه‌ریزی می‌شود؛ علائم و روش‌های تشخیص این بیماری‌ها را در مقاله‌ی بیماری‌های مغزی در حیوانات خانگی توضیح داده‌ایم. در تومور مقاربتی قابل انتقال سگ (TVT) هم که گاهی جراحی برای آن کافی نیست، شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی مطرح می‌شود؛ جزئیاتش در مقاله‌ی تومور مقاربتی قابل انتقال TVT در سگ آمده است. در گربه‌ها، بعد از جراحی تومورهایی مثل کندروسارکوم گربه، اگر حاشیه‌ها مطمئن نباشند یا تومور مهاجم باشد، دامپزشک ممکن است جراحی دوباره، رادیوتراپی یا شیمی‌درمانی را پیشنهاد کند.

پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سگ بنده داخل مدفوعش کرم های سفید هستند چند بار هم بالا آورده و داخل استفراغش هم کرم بود این چه نوع کرمی است
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام .یه سگ نگهبان نژاد افغان ۵ساله خریدم .ازالت این سگ قطره ای خون می‌چکد صاحبش میگه اینجوری نبوده شاید با ماده جفت انداخته اینجوری عفونت داشته .دوروزه بهش سفتریاکسیم تزریق کردم خوب نشد .اگه ممکن راهنمایی کنید چه دارویی مصرف کنم برای درمانش .اصلأ درمان میشه
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام . دوتا سگ نژاد پامر دارم نر یکساله و ماده دوماهه هردو از یه مادر ولی پدر اونا فرق داشت . آیا میشه این نر وماده باهم وقتش ک رسید جفت گیری کنند یا مشکل وراثتی پیش میاد؟؟؟
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام من سگ مالتیز عروسکی دارم 3 ماهشه . چه برند غذا خشکی بهش بدم که هم به صرفه باشه هم خودش دوست داشته باشه؟
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام خسته نباشید من سگم نژادش تبت اسپانیل هستش هفت سالشه و ده کیلو همیشه خیلی سرحال دو سه هفته اس ک یه شب در میون داخل مدفوعش خلط هست و دو شبه خلط خونی داره چیکار باید بکنم
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام سگم چند روزه بی میل شده هیچی نمیخوره بالا میا ره بی حال وهمش می‌خوابه کناره میگیره تو هوای سرد با موتور بردمش بیرون خودم م سرما خوردم سگم چشماش قرمزمیشه وهمش چرک میده
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام وقت به خیر سگه من وقتی توله بوده ماشین بهش زده و دررفتگی لگنی داشته که جوش خورده و الان بعد ۷ سال فتخ پرینه گرفته از جای که این سگ ناشنوا و خیلی پرخاشگر هست و من توانای دوره نقاهت بعد از عکلش رو ندارم حتی نمیتونم الیزابت رو گردنش نگه دارم شما چه پیشنهادی برای دارو دارین دکترش لاکتولوز داده و احساس میکنم داره دیابت میگیره به خاطر قندی که این دارو داره
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
ناخنش گرفتنی خیلی بالا گرفته داره خون میاد بند نمیشه چیکار کنم
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام وقت بخیر،پت من شش هفته داره،دهنش خیلی بوی بدی میده،چه راه‌حلی برای این مشکل دارید؟!
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام من ی سگ ۶ماهه دارم ک چند روزی ادرار بزرگ نمیکنه و بی حاله ،چیکار کنم؟
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
درود بر شما بزرگوار سگ من پانزده سالشه ، چند روزه حالش بده ،امروز بردمش دکتر بعد از چکاپ کلی گفتن دوتا کلیه هاشو از دست داده و چند روز دیگه بیشتر طاقت نمیاره، میشه راهنمایی بفرمایید ،آیا کاری میشه کرد دیالیز یا امثال الهم
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
شب خوش من یک سگ نر15 ساله شیتزو مالتیز دارم امشب در زمان راه رفتن یک‌ دفعه جیغ زد و این جیغ زدن در موقع راه رفتن در برخی مواقع داره تکرار میشه بهش یک هشتم قرص ملوکسیکام و نصف قرص ب1 دادم و حمام بردمش با آب ولرم بدنش رو ماساژ دادم و بعد با سشوار کاملا خشکش کردم اما بعد از چند ساعت مجددا درد داره ‌جیغ میزنه لطفا راهنمایی کنید

انواع رادیوتراپی در دامپزشکی چه تفاوتی با هم دارند؟

در رادیوتراپی، دوز کل معمولاً به چند جلسه‌ی کوچک‌تر (فراکشن) تقسیم می‌شود. دلیلش این است که بافت سالم بین جلسه‌ها فرصت ترمیم پیدا می‌کند، در حالی که سلول‌های سرطانی کمتر می‌توانند خودشان را ترمیم کنند. دوز کمتر در هر جلسه خطر عوارض دیررس را کم می‌کند و اجازه می‌دهد دوز کل بیشتری به تومور برسد. به همین دلیل غیبت از جلسه‌ها یا وقفه‌ی طولانی در میانه‌ی درمان می‌تواند اثر درمان را کم کند.

بر اساس هدف درمان و دقت دستگاه، سه شکل اصلی رادیوتراپی در دامپزشکی مطرح است:

نوع رادیوتراپیتعداد جلساتکاربردنکته‌ی مهم
قطعی (تقسیم‌شده)معمولاً ۱۵ تا ۲۱ جلسه‌ی روزانه در روزهای کاری هفته، حدود ۳ تا ۴ هفتهکنترل طولانی‌مدت تومور و سلول‌های ریز باقی‌ماندهدوز هر جلسه کم است و بافت سالم فرصت ترمیم دارد؛ عوارض زودرس شایع‌ترند اما معمولاً برگشت‌پذیرند
تسکینیمعمولاً ۳ تا ۶ جلسه، اغلب هفته‌ای یک‌بارکاهش درد، خونریزی یا فشار توموردوز هر جلسه بیشتر است؛ این دوره معمولاً قابل تکرار نیست؛ عوارض بیشتر محدود به ناحیه‌ی درمان است
رادیوسرجری یا استریوتاکتیک (SRT)یک تا پنج جلسه، در کمتر از یک هفتهتومورهای مشخص و نسبتاً کوچک؛ بیشترین داده درباره‌ی تومور بینی و مغز استدوز بالا با دقت بسیار زیاد؛ تعداد بیهوشی کمتر؛ برای سلول‌های ریز پراکنده در بافت اطراف مناسب نیست

برای نمونه، در مطالعه‌ای روی ۲۸ سگ با تومور بینی که با پرتودرمانی استریوتاکتیک (تک‌جلسه‌ای یا سه‌جلسه‌ای) درمان شدند، میانه‌ی بقا در ۲۴ سگِ قابل ارزیابی ۳۸۸ روز (حدود ۱۳ ماه) گزارش شد؛ عددی نزدیک به نتایج رادیوتراپی معمول. عوارض زودرس در این روش کمتر بود، اما عوارض دیررس جدی در دو روش مشابه به نظر می‌رسید.

تکنیک‌های جدیدتر مثل IMRT (پرتودرمانی با شدت‌تنظیم‌شده) با ترکیب چند پرتو، دوز را بیشتر با شکل تومور هماهنگ می‌کنند و به بافت سالم کمتر می‌رسانند. هیچ روشی برای همه‌ی تومورها بهترین نیست و همه‌ی مراکز همه‌ی این روش‌ها را ندارند؛ انتخاب پروتکل بر عهده‌ی متخصص رادیوانکولوژی است که اندازه، محل و نوع تومور، وضعیت بیهوشی و هدف درمان را کنار هم می‌گذارد.

تعداد جلسه‌ها و دوز هر جلسه را خودتان تغییر ندهید و جلسه‌ها را عقب نیندازید؛ در رادیوتراپی تقسیم‌بندی زمانی بخشی از خودِ درمان است.

مراحل رادیوتراپی سگ و گربه از مشاوره تا پیگیری

مسیر درمان معمولاً در پنج مرحله پیش می‌رود:

  1. مشاوره و بررسی تیمی. پرونده‌ی بیمار بررسی می‌شود. در بیمارستان دامپزشکی مرکزی، سرطان‌های پیچیده در جلسه‌ی تومور برد مطرح می‌شوند؛ جلسه‌ای که در آن متخصصان بیماری‌های داخلی، جراحی، پاتولوژی، رادیولوژی، بیهوشی و رادیوانکولوژی طرح درمان را با هم می‌سنجند.
  2. تشخیص و مرحله‌بندی. نوع تومور با سیتولوژی یا نمونه‌برداری مشخص می‌شود. آزمایش خون، سونوگرافی و رادیوگرافی قفسه‌ی سینه برای بررسی گسترش بیماری انجام می‌شود و در بسیاری از تومورها سی‌تی‌اسکن یا ام‌آرآی برای دیدن دقیق مرز تومور لازم است.
  3. برنامه‌ریزی. حیوان تحت بیهوشی در همان وضعیتی که قرار است درمان شود تصویربرداری (معمولاً سی‌تی) می‌شود و وسایل نگه‌دارنده برای تکرار دقیق وضعیت تهیه می‌شود. نرم‌افزار دوز را طوری محاسبه می‌کند که تومور بیشترین و اعضای حساس کمترین پرتو را بگیرند. ممکن است ناحیه‌ی درمان با جوهر علامت‌گذاری شود؛ این علامت‌ها را پاک نکنید.
  4. جلسه‌های درمان. هر جلسه با بیهوشی سبک و کوتاه انجام می‌شود تا حیوان کاملاً بی‌حرکت باشد. تابش پرتو معمولاً کمتر از ۵ دقیقه طول می‌کشد و کل زمان بیهوشی معمولاً زیر ۲۰ دقیقه است؛ با آماده‌سازی و ریکاوری، هر مراجعه‌ی سرپایی حدود دو ساعت زمان می‌برد. حیوان از شب قبل ناشتا می‌ماند و آب آزاد است؛ دستور دقیق را تیم درمان می‌دهد. درباره‌ی ایمنی بیهوشی‌های پیاپی در مقاله‌ی ۱۰ باور غلط درباره بیهوشی حیوانات خانگی توضیح داده‌ایم.
  5. پایش و پیگیری. در طول درمان وضعیت پوست و علائم دیگر بررسی می‌شود و معمولاً حدود دو تا چهار هفته بعد از آخرین جلسه ویزیت پیگیری انجام می‌شود. چون تومور آهسته کوچک می‌شود، نتیجه‌ی واقعی درمان را باید طی هفته‌ها تا ماه‌ها سنجید و تصویربرداری‌های بعدی را دامپزشک برنامه‌ریزی می‌کند.
ناشتا بودن را جدی بگیرید: اگر حیوان در بازه‌ی ناشتایی غذا خورده باشد، ممکن است جلسه‌ی همان روز به‌دلیل خطر بیهوشی به تعویق بیفتد. هر وقت مطمئن نیستید، پیش از شروع جلسه به تیم اطلاع دهید.

چون روند درمان چند هفته طول می‌کشد، برنامه‌ی رفت‌وآمد را پیش از شروع با تیم درمان هماهنگ کنید. تومورها با سرعت‌های متفاوت رشد می‌کنند و تأخیر زیاد در شروع درمان می‌تواند گزینه‌ها را محدود کند.

برای تماس تلفنی با بیمارستان روی شماره کلیک کنید. بیمارستان دامپزشکی مرکزی تهران
تماس تلفنی

عوارض رادیوتراپی چیست و در خانه چه باید کرد؟

عوارض رادیوتراپی را به دو گروه تقسیم می‌کنند. عوارض زودرس معمولاً از هفته‌ی دوم تا سوم درمان شروع می‌شوند، تا حدود یک هفته بعد از پایان درمان ممکن است شدیدتر شوند و سپس در عرض چند هفته بهتر می‌شوند. عوارض دیررس ماه‌ها یا سال‌ها بعد ظاهر می‌شوند و معمولاً مشکل جدی ایجاد نمی‌کنند، ولی برگشت‌پذیر نیستند.

ناحیه‌ی درمانعارضه‌ی زودرسمراقبت
پوست و مو (هر ناحیه)قرمزی، ریزش مو، پوسته‌ریزی خشک و در موارد شدیدتر زخم مرطوب شبیه آفتاب‌سوختگیجلوگیری از لیسیدن و خاراندن با کلاه الیزابتی، تمیز نگه‌داشتن ملایم ناحیه و داروی موضعی طبق دستور؛ بدون نظر تیم درمان پانسمان نبندید
دهان، بینی و چشم (تومورهای سر و صورت)زخم سطحی مخاط دهان، ترشح و قرمزی چشم و گاهی خشکی چشمغذای نرم، مسکن و قطره یا ژل چشمی طبق دستور؛ معاینه‌ی منظم چشم
شکم و لگنتهوع، استفراغ یا اسهال؛ این علائم معمولاً فقط وقتی شکم تحت پرتو است دیده می‌شوندرژیم و داروی مناسب طبق نظر تیم درمان؛ در نواحی دیگر معمولاً تهوع جزو عوارض رادیوتراپی نیست
مهم‌ترین نکته‌ی مراقبتی: منابع دامپزشکی لیسیدن، خاراندن و مالیدن ناحیه‌ی درمان را مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده‌ی سرعت ترمیم پوست می‌دانند. کلاه الیزابتی یا نظارت مداوم در این هفته‌ها اهمیت زیادی دارد.

در درازمدت، ممکن است بافت ناحیه‌ی پرتودیده سفت‌تر شود، زخم‌ها و شکستگی‌ها در آن ناحیه دیرتر ترمیم شوند و موی تازه کم‌پشت‌تر و اغلب سفیدرنگ برگردد؛ در مطالعه‌ی رادیوتراپی استریوتاکتیک روی سگ‌های دارای تومور بینی، تغییر رنگ مو در حدود ۴۵ درصد و آب‌مروارید یک‌طرفه در حدود ۱۸ درصد از ۲۲ سگی دیده شد که بیش از شش ماه زنده ماندند. خطر زخم‌های ترمیم‌نشونده و تومور ثانویه در بافت پرتودیده بسیار کم گزارش شده است.

پیش از هر عمل جراحی یا کار دندانپزشکی در ناحیه‌ی پرتودیده، تیم رادیوانکولوژی و دامپزشک جدید را از سابقه‌ی رادیوتراپی مطلع کنید؛ ترمیم بافت در این ناحیه ممکن است متفاوت باشد.

اگر ناحیه‌ی درمان زخم باز و ترشح‌دار یا بدبو شد، حیوان از خوردن امتناع کرد، درد شدید داشت، چشم‌ها به‌شدت قرمز یا کدر شدند یا تنفس و رفتارش تغییر ناگهانی کرد، بدون معطلی با تیم درمان تماس بگیرید. شروع این علائم را منتظر ویزیت بعدی نگذارید.

آیا حیوان بعد از رادیوتراپی پرتوزا می‌شود؟

در رادیوتراپی خارجی، پرتو فقط در زمان روشن‌بودن دستگاه از بدن حیوان عبور می‌کند. منابع دامپزشکی تأکید می‌کنند که حیوان نه در طول درمان و نه بعد از آن پرتوزا نمی‌شود؛ می‌تواند همان روز به خانه برگردد و مثل قبل با اعضای خانواده رفتار کند. فقط دستورهای مراقبتی ناحیه‌ی درمان (مثل جلوگیری از لیسیدن) باید رعایت شود.

اگر درباره‌ی گربه‌ای شنیده‌اید که با ید رادیواکتیو درمان شده، آن روش دیگری است: ماده‌ی پرتوزا به بدن گربه تزریق می‌شود، گربه تا کاهش پرتوزایی معمولاً چند روز بستری می‌ماند و بعد از ترخیص هم مدتی ادرار، مدفوع و بزاق او پرتوزا است و تماس با او باید محدود شود. این روش برای پرکاری تیروئید گربه (درباره‌ی این بیماری در پرکاری تیروئید در گربه نوشته‌ایم) در مراکز دارای امکانات ویژه به کار می‌رود و با رادیوتراپی خارجی که در این مقاله بررسی کردیم یکی نیست.

خلاصه‌ی ایمنی: در رادیوتراپی خارجی حیوان پرتوزا نمی‌شود؛ پرتوزایی بدن فقط درباره‌ی روش‌های ماده‌ی رادیواکتیو تزریقی مثل ید رادیواکتیو مطرح است.
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام گربه ی من نژاد dsh هستش دیروز که غذا خورد بعدش شروع به استفراغ کرد ک به رنگ زرد هستش الآنم خیلی بی حال شده فقط یکجا کز کرده
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام روزتون بخیر. ما یه گربه تو حیاطمون داریم که از ۱ شنبه پاش شروع کرد به ورم کردن و لنگ میزد، بردیمش دامپزشکی گفتن آسیب جزئی دیده ولی شکستگی نداره. براش مسکن تجویز کردن و تو ۳ دوز براش تزریق شد. از دیروز ورم کامل از بین رفته ولی روی پاش زخم چرکی ایجاد شده. آنتی بیوتیک موضعی گذاشتیم و با باند براش پانسمان کردیم. زخمش الان به این شکل توی عکس هست. روش میتونه راه بره. آیت کار بیشتری لازم هست بکنیم؟
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام من جدیدا یه گربه نر پرشین 2 ماهه آوردم و از قبل هم یه سگ ماده 4 ساله داشتم الان این اواخر گربه ام شروع کرده به خوردن شیر از سگم و سه پستان سگم زخم شده سوالم اینه که چطور میتونم از این حرکت جلوگیری کنم
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
ناخنش گرفتنی خیلی بالا گرفته داره خون میاد بند نمیشه چیکار کنم
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
با سلام گربه من ۴ روز خونه رو ترک کرد و زمانی که برگشت افسرده و غمگین و بی اشتها و مدام حالت تهوع داره اما بالا نمیاره و اصلا غذا نمیخوره انگار چیزی تو گلوش گیر کرده عق میزنه وخرت خرت بدی میکنه و بی حاله حتی نا نداره میو بگه و همش می‌خوابه چکار کنم کاملا احساس میشه یه چیزی تو گلوش گیر کرده
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام من یه گربه دارم چند ماهه که دارمش و باهام خوبه ولی امروز یهویی ازم می‌ترسه و رفته زیر کابینت‌ها تا من رو میبینه جیغ میزنه چیکار کنم مشکلش چیه؟ بیرون هم نمیره
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
ببخشید گربه من قارچ پخته خورده اشکالی نداره اخه بعضی جاها نوشته شده قارچ براشون خوب نیست و بعضی ها نوشتن مشکلی نداره الان خیلی نگرانم لطفا راهنماییم کنید
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
گربه مون نخ خورده الان هرچی بالا میاره نخ نمی‌تونیم در بیاریم چیکار کنیم
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
گربم ادرارشو توی خاک انجام نمیده و روی پارچه یا پتو دسشویی میکنه
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام.من یک گربه دارم.صبح که بیدار شدم و بغلش کردم احساس کردم از دهانش بوی خیلی بدی می آید بعد دیدم دهانش آب ریزش دارد.الان دو روز است که علاوه بر موارد مذکور حوصله بازی هم ندارد و حال عمومی زیاد مساعدی هم ندارد و مدام می خوابد.لطفا راهنمایی بفرمایید.
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام ۷ روزه واکسن هاری گربه ۲ ماهه رو زدیم الان دخترم رو گاز گرفته باید به دخترم آمپول گزارش بزنیم
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
گربه یه من با یه گربه خیابانی دعوا کرد و چون گربه ای من کوچیک بود کتک خورد الان هم یکی از پاهاش لنگ میزنم و همش میخابه و غذا نمی خوره
پاسخ پزشک
0:00 / 0:00
5/5 - (1 امتیاز)
سوال
سلام وقتتون بخیر ، یه گربه از بیرون خونه پیدا کردم ماله میکنم و بیحال هستش و یکم هم سعی کردم چیزی بهش بدم، بعد دیدم بالا آورده، چکارش باید بکنم؟

چه زمانی رادیوتراپی گزینه‌ی مناسبی نیست؟

رادیوتراپی برای همه‌ی بیماران مناسب نیست. در این وضعیت‌ها دامپزشک معمولاً سراغ گزینه‌های دیگر می‌رود یا رادیوتراپی را فقط برای هدف خاصی پیشنهاد می‌دهد:

  1. بیماری گسترده در بدن. چون رادیوتراپی موضعی است، وقتی سرطان در چند نقطه‌ی بدن یا در خون و مغز استخوان گسترش یافته (مثلاً لوسمی)، درمان‌های سیستمیک در اولویت‌اند؛ پرتو در این حالت بیشتر برای کنترل یک نقطه‌ی دردناک به کار می‌رود.
  2. تومورهایی که جراحی کامل آن‌ها درمان قطعی است. برای مثال در تومور پستان سگ، جراحی درمان اصلی است و رادیوتراپی بیشتر برای موارد خاص مثل کارسینومای التهابی یا تومورهای غیرقابل جراحی مطرح می‌شود؛ جزئیات در تومور پستان سگ آمده است.
  3. اعضای بسیار حساس در مسیر پرتو. چشم، کلیه و نخاع تحمل کمتری دارند و ریه و کبد کامل به‌ندرت پرتو می‌گیرند؛ اگر تومور کنار چنین اعضایی باشد، دوز قابل‌تحمل محدود می‌شود و ممکن است درمان به شکل دیگری طراحی شود.
  4. خطر بالای بیهوشی. چون هر جلسه به بیهوشی نیاز دارد، حیوانی که بیماری قلبی، کلیوی یا تنفسی پیشرفته دارد باید پیش از شروع ارزیابی شود. در این زمینه معمولاً وضعیت قلب، کلیه و سایر بیماری‌های همراه از سنِ تقویمی مهم‌تر است.
  5. امکان‌نداشتن رفت‌وآمد منظم. دوره‌ی قطعی چند هفته مراجعه‌ی تقریباً روزانه می‌خواهد. اگر این برنامه برای شما ممکن نیست، از همان ابتدا با تیم درمان صحبت کنید؛ شاید پروتکل کوتاه‌تر مناسب‌تر باشد.
مناسب نبودن رادیوتراپی به معنی پایان درمان نیست. معمولاً گزینه‌هایی مثل جراحی، شیمی‌درمانی، درمان دارویی و مراقبت‌های تسکینی باقی می‌مانند و تیم درمان آن‌ها را با هم مقایسه می‌کند.

رادیوتراپی در کنار جراحی و شیمی‌درمانی

در بسیاری از سرطان‌ها بهترین نتیجه از ترکیب چند روش به دست می‌آید. جراحی توده‌ی اصلی را برمی‌دارد، رادیوتراپی سلول‌های ریزی را که پس از جراحی در محل مانده‌اند هدف می‌گیرد و شیمی‌درمانی برای تومورهایی که احتمال پخش‌شدن دارند به کار می‌رود. ترتیب و ترکیب این روش‌ها را معمولاً تیم چندتخصصی تعیین می‌کند، نه یک نفر.

ترتیب جراحی و پرتو هم اهمیت دارد؛ برای مثال در سارکوم محل تزریق گربه، پرتو پیش از جراحی ممکن است تومور را کوچک‌تر کند و خطر پخش‌شدن سلول‌ها در حین جراحی را کم کند، ولی احتمال مشکلات ترمیم زخم جراحی را بالا می‌برد. پرتو بعد از جراحی روی سلول‌های ریز باقی‌مانده اثر خوبی دارد و جراحی را عقب نمی‌اندازد، اما ناحیه‌ی بزرگ‌تری باید پرتو بگیرد. برای آشنایی با نقش جراحی می‌توانید مقاله‌ی نکات لازم در جراحی سرطان حیوانات خانگی و درباره‌ی دارودرمانی، مقاله‌ی کموتراپی یا شیمی‌درمانی در دامپزشکی را بخوانید؛ جراحی‌های بیمارستان هم در بخش جراحی و هوشبری انجام می‌شود.

هیچ‌کدام از این ترکیب‌ها برای همه‌ی بیماران بهترین نیست. طرح درمان باید برای تومور و حیوان شما اختصاصی تعیین شود.

پیش از مشاوره چه مدارکی را آماده کنیم؟

آماده‌کردن مدارک، جلسه‌ی مشاوره را سریع‌تر و دقیق‌تر می‌کند. اگر حیوان شما قبلاً تشخیص سرطان گرفته، این موارد را همراه بیاورید:

  • گزارش پاتولوژی یا سیتولوژی تومور و گزارش جراحی قبلی؛
  • تصاویر قبلی (رادیوگرافی، سونوگرافی، سی‌تی یا ام‌آرآی) ترجیحاً به‌صورت فایل دیجیتال؛
  • آزمایش‌های اخیر خون و فهرست داروهایی که حیوان مصرف می‌کند؛
  • اگر شیمی‌درمانی انجام شده، نام داروها و تاریخ‌ها؛
  • سابقه‌ی بیماری‌های دیگر، آلرژی‌ها و بیهوشی‌های قبلی.
تشخیص سرطان همیشه به معنی پایان درمان نیست. بسیاری از سرطان‌ها قابل کنترل یا درمان‌اند و پیش از گرفتن تصمیم‌های سخت، مشورت با متخصص انکولوژی ارزش دارد؛ هرچند هیچ روشی نتیجه را تضمین نمی‌کند.

برای هماهنگی نوبت مشاوره با بخش انکولوژی می‌توانید با بیمارستان تماس بگیرید و مدارک بالا را در اولین فرصت همراه داشته باشید.

برای تماس تلفنی با بیمارستان روی شماره کلیک کنید. بیمارستان دامپزشکی مرکزی تهران
تماس تلفنی

سؤالات متداول

رادیوتراپی برای سگ و گربه دردناک است؟

خودِ تابش پرتو درد ندارد؛ حیوان چیزی حس نمی‌کند و بیهوشی سبک فقط برای بی‌حرکت‌ماندن لازم است. ناراحتی احتمالی از عوارض ناحیه‌ی درمان (مثل التهاب پوست یا مخاط) در هفته‌های بعد پیش می‌آید و با مسکن و مراقبت کنترل می‌شود.

بعد از رادیوتراپی می‌توانم حیوانم را در آغوش بگیرم؟

بله. در رادیوتراپی خارجی حیوان پرتوزا نمی‌شود و می‌تواند مثل قبل با اعضای خانواده رفتار کند. فقط دستورهای مراقبت از ناحیه‌ی درمان، مثل جلوگیری از لیسیدن، را رعایت کنید.

رادیوتراپی چند جلسه لازم دارد؟

بسته به هدف درمان فرق می‌کند: دوره‌ی قطعی معمولاً ۱۵ تا ۲۱ جلسه در روزهای کاری هفته، دوره‌ی تسکینی معمولاً ۳ تا ۶ جلسه و رادیوسرجری یک تا پنج جلسه است. تعداد دقیق را متخصص پس از بررسی تومور تعیین می‌کند.

آیا موی ناحیه‌ی درمان دوباره درمی‌آید؟

اغلب بله، ولی رنگ و تراکم موی تازه ممکن است فرق کند؛ معمولاً کم‌پشت‌تر و گاهی سفیدرنگ برمی‌گردد و در بعضی نقاط ممکن است مو دوباره درنیاید.

هزینه‌ی رادیوتراپی چقدر است؟

عدد ثابتی ندارد. هزینه به تعداد جلسه‌ها، نوع پروتکل، تصویربرداری و برنامه‌ریزی و بیهوشی هر جلسه بستگی دارد و برآورد دقیق پس از مشاوره و تعیین پروتکل داده می‌شود. برای اطلاع از آخرین شرایط با بخش انکولوژی تماس بگیرید.

آیا سگ یا گربه‌ی مسن را هم می‌شود رادیوتراپی کرد؟

سن بالا به‌تنهایی ممنوعیت نیست؛ مهم‌تر از آن وضعیت قلب، کلیه و تحمل بیهوشی‌های مکرر است که پیش از شروع بررسی می‌شود. درباره‌ی رابطه‌ی سن و بیهوشی در مقاله‌ی آیا سن حیوان برای بیهوشی مهم است؟ مطلب بیشتری بخوانید.

برای پرسش و یا دیدن سوالات متداول به این صفحه مراجعه کنید بیمارستان دامپزشکی مرکزی تهران
سوالات متداول

منابع

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش ویدئوی بعدی