یکی از خطرناکترین بیماریهایی که سلامت گربهسانان را تهدید میکند، بیماری پریتونیت عفونی گربه است که با نام بیماری FIP (Feline Infectious Peritonitis) نیز شناخته میشود. این ویروس عفونی همخانواده کرونا است، اما از نظر ژنتیکی تفاوتهای بنیادینی میان این دو ویروس وجود دارد که انتقال نمونه حیوانی را به انسان غیرممکن میکند. یعنی اگر گربه شما به این بیماری مبتلا شد، نگران سلامتی خود و عزیزانتان نباشید، کرونا ویروس گربه به انسان منتقل نمیشود.
البته این بیماری به همان اندازه که برای انسان خطرناک است میتواند برای گربهها نیز کشنده باشد. درست مانند نمونه انسانی، کرونا ویروس گربه سانان به اشکال متفاوتی بروز پیدا میکند و هر گربه ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کند. خوشبختانه با پیشرفتهای انجام شده و به لطف تجهیزات و دانشی که در بیمارستان مرکزی دامپزشکی گرد هم آمده است، در بسیاری از موارد میتوان بیماری کووید ۱۹ گربه ها را درمان کرد. در این مقاله با پریتونیت عفونی گربه ها، علایم و راههای انتقال آن آشنا خواهید شد.
معرفی بیماری اف آی پی در گربه سانان
امروزه با پیشرفت علم دامپزشکی خیلی از بیماریهای حیوانات درمان قطعی دارند. بعضی از بیماریها نیز با انجام بهموقع واکسیناسیون حیوانات خانگی قابلپیشگیری هستند؛ اما کرونا ویروس گربه سانان از این قاعده مستثنی است و میتواند مشکلات جدی برای سلامت گربه به وجود بیاورد.
این بیماری در نتیجه حمله ویروسی به نام کروناویروس که برای همه شما آشناست، در گربه بروز پیدا میکند. ویروس سیستم ایمنی گربه را تحتتأثیر قرار میدهد و به دیواره روده حمله میکند. به همین دلیل یکی از اولین علائم ابتلا به این بیماری با مشکلات گوارشی نمود پیدا میکند. جالب است بدانید که این ویروس در دستگاه گوارش اکثر گربهها وجود دارد؛ اما در موارد نادری منجر به بروز مشکلات جدی برای سلامت حیوان میشود.
به طور کلی عامل بیماری FIP، ویروس کروناویروس گربهسانان (FCOV) است که به دو بایوتایپ تقسیم میشود. بایوتایپ اول، FECV، در دستگاه گوارش گربهها حضور دارد و معمولاً با علائمی مانند اسهال و استفراغ همراه است که غالباً کوتاهمدت و گذرا هستند. بایوتایپ دوم، FIPV، عامل بیماری پریتونیت عفونی گربهها است و با بروز علائم شدیدتری همراه است.
FIP خشک و FIP مرطوب
کرونا ویروس یک ویروس مشترک در بین گربهها است که معمولاً به دو شکل ظاهر میشود؛ حالت «خشک» و حالت «مرطوب» که حالت دوم؛ یعنی نوع مرطوب، خطرناکتر و احتمال کشنده بودن آن بیشتر است.
کرونا ویروس مرطوب (Wet FIP)
در این نوع از کرونای گربه سانان، مایع اضافی در حفرههای بدن گربه مانند شکم یا قفسه سینه جمع شده و باعث تورم میشود و تنفس گربه را دشوار میکند. همچنین ضعف و بیحالی شدید، تب مزمن، کاهش اشتها و یرقان از علائم این نوع بیماری است.
کرونا ویروس خشک (Dry FIP)
در این حالت، مایعات در بدن جمع نمیشوند. اما گرههای لنفاوی، کلیهها، کبد و سایر اندامهای داخلی گربه، ملتهب میشوند. این شکل بیماری علائمی از جمله تشنج، عدم تعادل و ناراحتیهای چشم مانند تورم و کوری را در پی دارد.
علائم بالینی در گربه های مبتلا به FIP
اولین علایم FIP در گربه ها ممکن است مبهم باشد:
- ضعف
- بیحالی
- کاهش یا نداشتن اشتها
- کاهش وزن و تب نوسانی
معمولا پس از یک دوره چند روزه تا چند هفته سایر علائم اف آی پی نمایان میشوند. در این مرحله، بیشتر گربهها به نوع مرطوب FIP که با تجمع مایع در حفرههای بدن همراه است، مبتلا میشوند. اگر مایع در شکم جمع شود منجر به متورم شدن شکم یا حفره قفسه سینه میشود و در نتیجه تنفس را سخت میکند.
برخی از گربهها به FIP خشک که در آن مایعات چندانی جمع نمیشود یا اصلاً مایعی تجمع نمییابد، مبتلا میشوند. فرم خشک اغلب شامل التهاب شدید در یک یا چند عضو از جمله چشم، مغز، کبد، روده یا سایر اندامهای بدن است که باعث علائم بالینی میشود. اکثر گربههای مبتلا به FIP خشک، تنها علائم چشمی دارند.
در فرم مرطوب تجمع مایعات در قفسه سینه دیده میشود. در فرم خشک هم حالت بی حالی و بی اشتهایی و تب مزمن. همچنین علایم درگیری چشم به خصوص تغییر رنگ قرنیه دیده میشود و حدوداً در 25 درصد الی و 33 درصد موارد درگیریهای عصبی هم وجود دارد که بسته به این که چه نواحی درگیر شده این علایم عصبی فرق میکند ولی معمولا با عدم تعادل، نیستاگموس و گاهی هم تشنج همراه است.
یکی از علائم شایع FIP در گربهها زردی است. زردی در این بیماری به علت افزایش تعداد ماکروفاژها در بدن رخ میدهد. این ماکروفاژها گلبولهای قرمز را از بین میبرند و به اصطلاح فاگوسیتوز میکنند، که نتیجه آن بروز زردی در بدن حیوان است. در موارد شدید این بیماری، ممکن است گربه نیاز به انتقال خون پیدا کند. به خصوص اگر ما در گربه هایی با سن حدود بالای یک سال حدود دو سال زردی را ببینیم یکی از مهمترین شکها به سمت FIP خواهد رفت.
راه های تشخیص بیماری کرونا ویروس گربه
تشخیص بیماری FIP در گربهها چالشهای زیادی دارد. در این راستا، از کیتهای تشخیص سریع یا رپید استفاده میشود، اما گاهی نتایج مثبت این تستها لزوماً به معنای وجود بیماری نیست. حتی یک نتیجه مثبت پیسیآر نیز نمیتواند به طور قطع نشاندهندهی ابتلای گربه به FIP باشد، زیرا این ویروس ممکن است در بدن بسیاری از گربههای سالم بدون علائم بالینی نیز وجود داشته باشد. در برخی موارد، ویروس FIP میتواند دچار جهش ژنتیکی شود و تنها در این صورت باعث بروز علائم بالینی و بیماری در گربهها شود.
در بسیاری از موارد، کیتهای تشخیصی در چکاپهای روتین برای گربهها مورد استفاده قرار میگیرند که ممکن است باعث تشخیص اشتباه بیماری شود. برای تشخیص دقیق FIP، لازم است نتایج معاینات بالینی و آزمایشهای خون، هماتولوژی و بیوشیمی خون، و در صورت وجود مایعات در بدن، آنالیز این مایعات بهطور کامل بررسی شوند. تجمع مایعات در فضای قفسه سینه یا شکم میتواند دلایل مختلفی از جمله نارسایی قلبی داشته باشد، بنابراین بررسی جامع مایعات و تحلیل نتایج آزمایشها میتواند به تشخیص صحیح کمک کند.
به طور کلی برای تشخیص کرونا ویروس گربهها، مجموعهای از آزمایشها و ارزیابیهای بالینی لازم است؛ برخی از این آزمایشها عبارتاند از:
- آزمایش خون: در تجزیهوتحلیل آزمایش CBC با یک شمارش کامل سلولهای خونی میتوان دریافت که آیا گربه دچار کمخونی، کاهش تعداد لنفوسیتها (Lymphopenia) یا افزایش سطح گلوبولینها است یا خیر.
- آزمایش آنتیبادیها: آزمایشهای سرولوژیک اغلب برای تشخیص آنتیبادیهای ویروس کرونای گربهسانان انجام میشود.
- تست PCR: این روش یکی از رایجترین روشهای تشخیص اف آی پی در بدن گربه است. با این حال، حتی در صورت مثبت بودن نتیجه، نمیتوان با اطمینان کامل به این نتیجه استناد کرد، زیرا دقت این تست در برخی موارد زیر سوال است و ممکن است نیاز به تستهای تکمیلی دیگری باشد.
- الکتروفورز پروتئینهای خون: این روش تشخیصی کمتر مورد استفاده قرار میگیرد، اما میتواند اطلاعات بسیار دقیقی درباره میزان گاماگلوبولینها در خون گربه ارائه دهد. افزایش سطح گاماگلوبولینها از نشانههای احتمالی FIP است. در موارد مشکوک به FIP، نسبت آلبومین به گلوبولین پایین میآید و میزان گلوبولین افزایش مییابد. البته، افزایش گلوبولین میتواند در بیماریهای دیگری مانند عفونتهای ساده دهانی یا دندانی نیز رخ دهد. با این حال، الکتروفورز پروتئینها با دقت بیشتری میزان گاماگلوبولینها را اندازهگیری کرده و میتواند به تشخیص صحیح کمک کند.
- آزمایش ریوالتا: اگر فرم مرطوب باشد و تجمع مایعات را داشته باشیم، حتما روی آن مایعات باید آزمایش ریوالتا انجام بدهیم.
- آزمایش کبد و کلیه: این دو عضو و آنزیمهای آنها نیز بهتر است بررسی شوند چون امکان دارد که (به خصوص در فرم مرطوب) به صورت ثانویه درگیری کبد و کلیه هم ایجاد شده باشد.
راه های انتقال کرونا ویروس در گربه ها
ویروس کرونا گربه سانان از چندین راه مختلف، منتقل میشود و میتواند به پریتونیت عفونی گربه ها تبدیل شود. در زیر به بررسی مهمترین راههای انتقال کووید ۱۹ گربه ها میپردازیم:
- انتقال اف آی پی از طریق مدفوع
کرونا ویروس گربه سانان عمدتاً از طریق مدفوع گربههای آلوده به گربههای دیگر منتقل میشود. گربههای سالم در تماس با مدفوع آلوده یا با لیسیدن خود بعد از تماس با محیط آلوده، ویروس را به بدن خود منتقل میکنند. محیطهایی که چندین گربه در آن زندگی میکنند بیشتر در معرض شیوع ویروس قرار دارند.
- انتقال غیرمستقیم از طریق اشیا آلوده
اشیا و سطوحی که با مدفوع آلوده در تماس بودهاند؛ مانند ظرفهای غذا، بسترهای خواب و وسایل بازی، منبع خوبی برای انتقال ویروس هستند.
- انتقال FIP از طریق تنفس و قطرات بزاقی
بهعلاوه کرونا ویروس گربه سانان از طریق بزاق یا قطرات تنفسی گربههای آلوده نیز منتقل میشود. این حالت بیشتر در مکانهایی با تعداد زیادی گربه اتفاق میافتد.
- انتقال از مادر به بچه گربهها
در برخی موارد نیز گربههای مادر که آلوده هستند، ویروس را به بچهگربههای خود منتقل میکنند. این انتقال از طریق تماس مستقیم یا از طریق محیط مشترک رخ میدهد.
عوامل موثر در انتقال FIP
از جمله مهمترین عوامل موثر در مبتلا شدن گربه به FIP عبارتند از:
جهش ویروس کرونا در گربهها: اولین عاملی که در ایجاد FIP تاثیرگذار است، جهش ویروس کرونا در بدن گربه است. این ویروس باید جهشی انجام دهد تا به ویروس عامل FIP یا Peritonitis عفونی گربه تبدیل شود. FIP به صورت طبیعی در بدن گربهها وجود ندارد و تنها در صورتی که ویروس کرونا در آنها جهش پیدا کند، ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. در واقع، ویروس کرونای گربهای انواع مختلفی از جهشها دارد که میتواند باعث بروز FIP شود، اما این جهشها به راحتی رخ نمیدهند و شرایط خاصی نیاز است تا این ویروس جهش یابد.
بار ویروسی: بار ویروسی یا مقدار ویروسی که وارد بدن گربه سالم میشود نیز یکی از عوامل مهم در احتمال ابتلا به FIP است. بار ویروسی بالا میتواند منجر به بروز بیماری شود، اما این تنها عامل کافی برای ایجاد بیماری نیست و دیگر شرایط و عوامل نیز نقش مهمی دارند.
شرایط تغذیه و نگهداری گربه سالم: نوع تغذیه و کیفیت زندگی گربه سالم نقش اساسی در مقاومت یا حساسیت بدن او در برابر FIP دارد. تغذیه مناسب و مقوی میتواند سیستم ایمنی گربه را تقویت کرده و احتمال بروز بیماری را کاهش دهد. همچنین محیط زندگی سالم و آرام برای گربهها اهمیت زیادی دارد. به عنوان مثال، گربههایی که در محلهای نگهداری مشترک و با تعداد زیادی از گربهها زندگی میکنند، ممکن است بیشتر در معرض استرس و در نتیجه خطر ابتلا به FIP باشند. مکانهایی مانند محلهای پرورش گربهها که گربهها به طور دستهجمعی نگهداری میشوند، اغلب محیطهای پر استرسی هستند و این استرس میتواند یکی از عوامل مساعد در بروز بیماری باشد.
استرس: استرس یکی از عوامل کلیدی در تشدید و تسهیل بروز بیماری FIP است. استرسهای محیطی، نظیر تغییرات مکانی، جابهجایی، ورود مهمانهای مکرر به خانه، یا حتی انجام جراحیهای سنگین بر روی گربه، میتواند سطح استرس را بالا ببرد و در نتیجه ایمنی بدن گربه را کاهش دهد. این شرایط ممکن است باعث شود ویروس کرونا در بدن گربه جهش پیدا کرده و FIP ایجاد شود. از این رو، ایجاد محیطی آرام و بدون استرس برای گربهها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
عوامل ژنتیکی: عامل ژنتیک در زمینه مستعد بودن گربهها نسبت به FIP تاثیرگذار است. برخی گربهها به علت ویژگیهای ژنتیکی خاص، بیشتر مستعد ابتلا به FIP هستند. مطالعات نشان داده است که گربههایی با زمینههای ژنتیکی خاص ممکن است در برابر جهش ویروس کرونا و ایجاد بیماری FIP آسیبپذیرتر باشند.
وضعیت ایمنی بدن: وضعیت ایمنی بدن گربه نیز نقش اساسی در ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری دارد. سیستم ایمنی بدن باید کارآمد و قوی باشد تا بتواند با ویروسها مقابله کند. به عنوان مثال، اگر ایمنی سلولی بدن گربه کارآمد نباشد، بدن او ممکن است نتواند در برابر FIP مقاومتی داشته باشد و در نتیجه احتمال ابتلا به این بیماری افزایش مییابد.
مراقبت از گربههای مبتلا و گربههای سالم و پیشگیری از FIP
در مورد راه های پیشگیری از بیماری کووید ۱۹ گربه ها، همانطور که گفتیم کرونا ویروس گربه در هر سنی دیده میشود، اما امکان ابتلا در ۲ ماهگی تا ۲ سالگی بسیار بالاست. پیشگیری از بیماری کرونا ویروس در گربه سانان شامل اقدامات مختلفی است که به کاهش احتمال ابتلای آنها کمک میکند. در ادامه به چند راهکار مؤثر برای پیشگیری از کووید ۱۹ گربه ها اشاره میکنیم:
- ضدعفونی محیط: خوشبختانه ویروس FIP، برخلاف برخی ویروسهای دیگر مانند ویروس پنلوکوپنی، مقاومت چندانی در برابر ضدعفونیکنندههای ساده ندارد. در صورتی که محیط با استفاده از ضدعفونیکنندههای معمولی ضدعفونی شود، ویروس به راحتی از بین میرود و دیگر نیازی به استفاده از مواد خاصی نظیر فرمالین یا وایتکس نیست. این در حالی است که ویروس پنلوکوپنی بسیار مقاوم بوده و حتی نور خورشید تاثیر زیادی بر آن ندارد. بنابراین، ضدعفونی محیط با مواد ساده برای از بین بردن FIP کافی است.
- جدا نگه داشتن گربه های سالم از گربههای مبتلا: اگرچه FIP به شدت ویروسهایی مانند پنلوکوپنی مسری نیست، اما توصیه میشود گربههای سالم را از گربههای مبتلا دور نگه دارید. در صورتی که گربههای سالم قبلاً در معرض گربه مبتلا بودهاند و تا کنون علائمی نشان ندادهاند، احتمالاً نیاز به نگرانی خاصی نیست.
- بهداشت محل زندگی گربهها: پاکسازی مداوم و منظم محل زندگی گربهها، بهویژه جعبههای خاک، به کاهش تعداد ویروسها در محیط کمک میکند. همچنین استفاده از ضدعفونیکنندههای مناسب برای تمیزکردن سطوح و محلهایی که گربهها در آنجا وقت میگذرانند، در پیشگیری از این بیماری بسیار تأثیرگذار است.
- مراقبتهای سلامتی: لازم است که گربههای خود را برای بررسی وضعیت سلامت و شناسایی زودهنگام بیماری، بهصورت دورهای نزد دامپزشک ببرید. رعایت برنامههای واکسیناسیون حیوانات و انجام اقدامات پیشگیرانه به توصیه دامپزشک، دارای اهمیت ویژهای است.
- تقویت سیستم ایمنی: در نظر داشته باشید این بیماری اغلب به سراغ گربههایی میرود که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. یکی از بیماری های مرتبط با استرس در گربه ها همین کرونا ویروس گربه است. پس لازم است استرس محیط نگهداری از این موجودات نازنین را تاحدامکان کاهش دهید و محیطی آرام و امن را برای آنها فراهم کنید. برای تقویت سیستم ایمنی گربهها نیز باید رژیم غذایی متعادل و مناسبی را با مشورت دامپزشک در نظر بگیرید.
واکسن FIP گربه
تنها واکسنی که تا کنون برای پیشگیری از اف آی پی مجوز گرفته، واکسنی است که توسط شرکت زوتیس در آمریکا ساخته شده و به صورت داخل بینی تجویز میشود. این واکسن حدود 0 تا 75 درصد کارایی دارد، اما به اندازه واکسنهای دیگر مانند واکسن پنلوکوپنی موثر نیست. متاسفانه این واکسن در ایران موجود نیست.
ویروس FIP برای کدام گربه ها خطرناک تر است؟
عفونت افآیپی برای تمام گربهها خطرناک تلقی میشود؛ اما گربههای مسن به دلیل ضعیفشدن سیستم ایمنی در مقابل این عفونت آسیبپذیرتر هستند. از طرف دیگر بچهگربههای زیر ۲ سال که هنوز سیستم ایمنی بالغ و قدرتمندی ندارند نیز در صورت ابتلا به این عفونت، بیماری دشوار و خطرناکی را تجربه میکنند.
اگر متوجه بیماری مادر شدید، بچه را جدا کنید و زیر نظر بگیرید. برای کنترل و جلوگیری از بیماری از دامپزشک بپرسید که برای تغذیه بچه گربه از چه موادی استفاده کنید.
همانطور که گفته شد عفونت FIP برای آن دسته از گربههایی خطرناکتر است که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند؛ بنابراین گربههایی که در محیطهای پراسترس زندگی میکنند به مراقبت بیشتری نیاز دارند.
آیا درمانی برای بیماری FIP گربه وجود دارد؟
شاید بپرسید درمان اف ای پی گربه چیست؟ با وجود تلاشهای انجام شده متأسفانه درمان قطعی برای کرونا ویروس گربه سانان وجود ندارد. البته درمانهای جدیدی برای بیماری FIP در ایران در دسترس هستند و میتوانند به کنترل این بیماری کمک کنند. در واقع تا چند سال پیش، درمان موثری برای بیماری FIP وجود نداشت و اغلب گربههای مبتلا تنها با درمانهای حمایتی روبهرو بودند. با این حال، اخیراً دارویی به نام GS-441524 برای درمان FIP معرفی شده است. این دارو توانسته موفقیت بالایی در درمان بیماری FIP داشته باشد و به گربههای مبتلا امید بهبودی دهد. پروتکل درمانی با این دارو معمولاً شامل تزریق زیرپوستی به مدت ۸۴ روز است و نیاز به پایش و تکرار آزمایشها بهصورت منظم دارد.
درمان اف آی پی با داروی دیگری به نام رمدسیویر نیز مورد استفاده قرار میگیرد، اما احتمال موفقیت آن کمتر از GS است و ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. بنابراین، داروی انتخابی در بیشتر موارد جی اس است که توانسته در بسیاری از درمانها نتایج خوبی را ارائه دهد.
در مجموع دامپزشکان میتوانند با استفاده از روشهای موجود و تجویز داروهایی مثل آنتیبیوتیکها روند پیشرفت بیماری را کند کنند. صاحبان گربههایی که به این عفونت مبتلا شدهاند نیز میتوانند ویتامینها را با مشورت دامپزشک به رژیم غذایی گربه اضافه کنند. دامپزشکان همچنین با تخلیه ترشحات عفونی از مجاری تنفسی گربه، به کنترل بیماری fip در گربه ها کمک میکنند.
تاثیر سن گربه در ابتلا به بیماری FIP
مطالعات جدید نشان میدهند که بچه گربهها تا سن ۹ تا ۱۰ هفتگی در برابر ویروس کرونا مقاومت بیشتری دارند. به نظر میرسد که آنتیبادیهای مادری، که از مادر به بچه گربه منتقل میشوند، در این سن هنوز در بدن بچه گربهها وجود دارند و از آنها در برابر ویروس کرونا محافظت میکنند. در واقع، این ایمنی طبیعی به دلیل وجود این آنتیبادیها تا حدود ده هفتگی ادامه دارد و پس از این سن، با کاهش سطح آنتیبادیهای مادری، گربهها ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به FIP شوند. بنابراین، اگر علائمی مشابه FIP در گربههای کمتر از ۹ تا ۱۰ هفتگی مشاهده شود، میتوان با احتمال زیاد این بیماری را رد کرد.
FIP در هر سنی ممکن است دیده شود ولی امکان ابتلا از دو ماهگی تا دو سالگی بیشتر است و بعد از ده سالگی نیز امکان ابتلا افزایش پیدا میکند.
شیوع پریتونیت عفونی گربه
بیماری FIP یکی از بیماریهای ویروسی مهم در گربههاست و شیوع آن در سالهای اخیر در حال افزایش است. این افزایش شیوع به دلایلی از جمله تکثیر نژادهای خالص که باعث کاهش تنوع ژنتیکی و تضعیف سیستم ایمنی میشود، و همچنین نگهداری گربهها در محیطهای بسته و پرجمعیت که امکان تماس با مقادیر بالای ویروس موجود در مدفوع را افزایش میدهد، ارتباط دارد.
درمان بیماری FIP گربه
خلاصه مطلب
بیماری پریتونیت عفونی گربه سانان (FIP) با عامل ویروس کرونا گربه سانان یکی از جدیترین و کشندهترین بیماریها در بین این حیوانات است. این بیماری عمدتاً گربههای جوان و دارای سیستم ایمنی ضعیف را تحتتأثیر قرار میدهد و به دو نوع مرطوب و خشک تقسیم میشود که هر یک علائم متنوع و خاصی را ایجاد میکنند.
تشخیص پریتونیت عفونی گربه ها اغلب چالشبرانگیز است. اما با انجام آزمایش در آزمایشگاه بیمارستان دامپزشکی مرکزی میتوان ابتلای حیوان به این بیماری را تشخیص داد.
یکی از پرسشهای متداول درباره سرایت بیماری FIP این است که آیا گربه مبتلا به FIP میتواند این بیماری را به گربههای سالم منتقل کند؟ در منابع علمی آمده است که این بیماری به اندازهای که تصور میشود مسری نیست و عوامل متعددی باید در کنار هم حضور داشته باشند تا ویروس کرونا گربهای (Feline Coronavirus) به FIP تبدیل شده و به گربه سالم سرایت کند.
پیشگیری از اف آی پی گربه با رعایت بهداشت محیط، جلوگیری از تماس با گربههای آلوده، معاینات منظم دامپزشکی در بیمارستان، کاهش استرس و تقویت سیستم ایمنی گربهها به میزان زیادی محقق میشود.
باوجوداینکه درمان قطعی برای ویروس fip در گربه سانان وجود ندارد، اما درمانهای حمایتی و استفاده از داروهای ضد ویروس به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی گربههای مبتلا به اف آی پی کمک میکند.
برای دریافت خدمات در مواجه با این بیماری میتوانید از دامپزشکان بیمارستان دامپزشکی مرکزی کمک بگیرید. خدماتی همچون معاینات منظم، انجام واکسیناسیون، انجام آزمایشها و درمانهای حمایتی در این بیمارستان تحتنظر دامپزشکان مجرب انجام میشود.
سوالات متداول
علت ابتلای گربهها به FIP چیست؟
بیماری FIP ناشی از عفونت ویروسی کرونای گربه است. برخی از گونههای این ویروس میتوانند جهش پیدا کرده و به نوعی خطرناکتر برای ایجاد FIP تبدیل شوند.
چگونه گربهها به ویروس اف ای پی مبتلا میشوند؟
گربهها معمولاً از طریق تماس دهانی با مدفوع آلوده به ویروس کرونا مبتلا میشوند. این ویروس در دمای سرد میتواند برای ماهها باقی بماند و بهطور محدود از طریق لباس یا اشیاء منتقل شود.
آیا همه عفونتهای کروناویروس گربه به FIP تبدیل میشوند؟
خیر، بیشتر عفونتهای کروناویروس گربهسانان خوشخیم هستند. اما در برخی گربهها ممکن است ویروس جهش یابد و باعث ایجاد FIP شود.
علائم بالینی بیماری FIP در گربه ها چیست؟
گربههای مبتلا به FIP معمولاً ضعف، بیحالی، کاهش اشتها، کاهش وزن و تب نوسانی نشان میدهند. در ادامه ممکن است به شکل «مرطوب» با تجمع مایع یا «خشک» با التهاب در اندامها مبتلا شوند.
آیا آزمایش خون در تشخیص FIP مؤثر است؟
آزمایش خون در تشخیص اف ای پی گربه کمک میکنند اما قطعی نیست. مثبت بودن آزمایش میتواند احتمال FIP را تقویت کند ولی بهتنهایی کافی نیست.
چه سنی برای گربهها خطر بالاتری برای ابتلا به FIP دارد؟
بیشتر گربههای مبتلا بین 3 ماه تا 2 سال سن دارند، هرچند گربهها در هر سنی میتوانند به FIP مبتلا شوند.
شیوع عفونت کروناویروس در گربهها نسبت به FIP چقدر است؟
عفونت کرونا ویروس در گربهها شایع است، اما فقط درصد کمی از این گربهها به FIP مبتلا میشوند.
کدام گربهها بیشتر مستعد ابتلا به FIP هستند؟
گربههای زندگیکرده در خانههای چندگربهای، پناهگاهها و آنهایی که تحت استرس، جراحی یا عفونت همزمان قرار دارند، بیشتر مستعد FIP هستند.
آیا درمانی برای FIP گربه وجود دارد؟
داروی قطعی خیر اما داروی Remdesivir گاهی استفاده میشود و گزینههای جدیدی مثل جی اس هم در دست توسعه هستند.
آیا واکسنی برای FIP وجود دارد؟
واکسنهایی برای کمک به پیشگیری از بیماری FIP توسعه یافتهاند اما به دلیل ویژگیهای خاص ویروس و احتمال وقوع عفونت پیش از واکسیناسیون، موفقیت آنها قطعی نیست.
آیا گربههای دیگر خانه در معرض خطر FIP هستند؟
گربههای دیگر خانواده ممکن است در معرض خطر ویروس کرونا گربه باشند. بهتر است برای کاهش احتمال انتشار ویروس، از ورود گربه جدید تا یک ماه پس از مرگ گربه مبتلا خودداری کنید.
14 دیدگاه
اف ای پی کشنده است همیشه؟ من شنیدم داروش اومده…
ما گربه مبتلا به fip رو با داروی رمدیسیور درمان کردیم با 85 روز تزریق به صورت بیست و چهار ساعته و الان کاملا سالم و سرحاله
من میخاستم گربمو ببرم تست fip پرسیدم گفتن همچین تستی نداریم مگه میشه نداشته باشید پس از کجا تشخیص میدین
واکسن برای اف ای پی وجود داره؟
سلام. گزارش سال 2000 انجمن آمریکایی پزشکان گربه و پانل مشاوره آکادمی پزشکی گربه در مورد واکسنهای گربه بیان میکند که «در حال حاضر، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه واکسن باعث ایجاد حفاظت بالینی مرتبط میشود، وجود ندارد و استفاده از آن توصیه نمیشود».
خونه ام رو چطوری از این ویروس پاک کنم؟ دوست من گربه اش رو آورد مهمانی ما یه ماه بعد فهمیدیم گربه اش در اثر این ویروس مرده
ویروس از طریق مدفوع منتقل می شود و شواهد وجود دارد که نشان می دهد می تواند از طریق بزاق منتقل شود. اگر گربه ای در خانه شما مبتلا به ویروس کرونا یا FIP است، جعبه های بستر باید با ترکیبی از سفید کننده و آب داغ استریل شوند یا با جدید جایگزین شوند. کاسه های غذا و آب، اسباب بازی ها و تخت ها باید کاملا شسته یا تعویض شوند. اقلام بزرگتر را می توان با 24 ساعت قرار دادن در زیر نور مستقیم خورشید ضد عفونی کرد. کفپوش سخت باید با سفید کننده/آب داغ کاملاً تمیز شود. سطوح نرم مانند فرش یا مبلمان روکش شده باید با بخار تمیز شوند.
متاسفانه گربه ما با این بیماری از دست رفت دو ماه پیش حالا میخوام یک گربه جدید بیارم لطفا راهنمایی ام کنید که کی بیارمش ؟
من مشکوکم که گربه ام اف ای پی داره باید ببرم واکسن بزنم؟
گربه من دچار اف ای پبه و عقیم نشده. کی میتونم ببرمش برای عمل ؟
در حالت ایدهآل، روشهای جراحی باید به تعویق بیفتند یا از آنها اجتناب شود، زیرا به سیستم ایمنی گربه فشار وارد میکنند.
با سلام
چه غذایی برا بیماران اف ای پی با علایم گوارشی مفیده؟
سلام خسته نباشید گربه من یک ماه هست مبتلا به اف ای پی خشک شده و متاسفانه پزشک ها دیر فهمیدن الان ۵روز درمان شروع کردیم و چند روز قبل درمان پاهاش گرفته الان یکی از پاهاش و میکشه بهتر نشده و من فکر میکنم یکی از پاهاش بد تر شده میترسم آسیب جدی باشه و باز هم دیر متوجه بشن به نظر شما دلیل چی هست و این که خوب میشه ؟
سلام وقت بخیر
کار خاصی نیاز نیست انجام بشه
فقط درمان اختصاصی اف آی پی رو انجام بدید