رادیوگرافی سر و گردن برای تشخیص مشکلات تنفسی فوقانی در سگ و گربه

بروز رسانی 1, تیر 1403
بروز رسانی 1, تیر 1403

مشکلات تنفسی در حیوانات خانگی می‌تواند از موارد ساده تا شرایط پیچیده و خطرناک متفاوت باشد. دامپزشکان برای تشخیص دقیق این مشکلات و ارائه درمان مناسب، از ابزارهای مختلفی بهره می‌برند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها رادیوگرافی است. این مقاله به بررسی فرآیند ارجاع بیماران با مشکلات تنفسی به رادیولوژی می‌پردازد و نقش رادیوگرافی قفسه سینه و سر در تشخیص الگوهای رادیولوژیک مرتبط با مشکلات تنفسی حیوانات خانگی را بررسی می‌کند.

ارجاع مشکلات تنفسی به رادیولوژی برای تشخیص

هنگامی که یک حیوان با مشکلات تنفسی به دامپزشک ارجاع می‌شود، یکی از نخستین گام‌ها ارجاع به رادیولوژی برای انجام رادیوگرافی از قفسه سینه حیوان خانگی است. این روش به دامپزشک کمک می‌کند تا الگوهای ریه را بررسی کرده و تشخیص دهد چه اتفاقی در ریه‌ها می‌افتد و علت مشکلات تنفسی چیست.

بررسی الگوهای ریه

رادیوگرافی قفسه سینه می‌تواند نشان‌دهنده وجود مایع، توده، یا عفونت در ریه‌ها باشد. اما گاهی اوقات، ریه‌ها سالم به نظر می‌رسند و به درمان پاسخ نمی‌دهند، یا پس از مدتی، مشکلات تنفسی مجدداً بازمی‌گردند. در این موارد، لازم است سیستم تنفسی فوقانی نیز مورد بررسی قرار گیرد.

سیستم تنفسی فوقانی و تحتانی

سیستم تنفسی به دو بخش فوقانی و تحتانی تقسیم می‌شود. سیستم تنفسی تحتانی شامل ریه‌ها است، اما سیستم تنفسی فوقانی شامل بینی، مجاری بینی، سینوس‌ها، حلق و نای می‌شود. گاهی مشکلات تنفسی به دلیل مشکلات در سیستم تنفسی فوقانی رخ می‌دهد.

بررسی سیستم تنفسی فوقانی حیوانات خانگی با رادیوگرافی

برای بررسی سیستم تنفسی فوقانی، رادیوگرافی از ناحیه سر و گردن انجام می‌شود. این بررسی به دامپزشک کمک می‌کند تا مشکلاتی مانند تورم، تجمع مایعات، یا وجود توده‌ها را تشخیص دهد.

سینوس‌ ها

سینوس ‌ها حفره‌هایی استخوانی هستند که هوا در آن‌ها جریان دارد و در کاهش وزن سر و بهبود کیفیت تنفس نقش دارند. اگر به جای هوا، مایع در سینوس‌ها تجمع یابد، این موضوع از طریق رادیوگرافی قابل تشخیص است. وجود مایع در سینوس‌ها معمولاً نشان‌دهنده عفونت است و نیاز به درمان با آنتی‌بیوتیک دارد. البته گاهی در کیس‌های دچار تروما نیز مایع (خون و ترکیبات دیگر) دیده می‌شود.

توجه: سگ های خانگی که از بیرون بردن سر خود از ماشین در حال حرکت لذت می‌برند، در معرض عفونی شدن سینوس ها در اثر باد خوردن به پیشانی  هستند. در رادیوگرافی از سر سگ ها، این سینوس ها بررسی و درمان می‌شوند.

بینی و مجاری بینی

مجاری بینی ساختاری منحصر به فرد دارند که در حالت عادی باید حاوی هوا باشند و دانسیته آن‌ها کاملا مشکی باشد. اگر در رادیوگرافی دانسیته افزایش یابد و شفافیت آن کمتر شود، ممکن است نشان‌دهنده تورم یا تجمع مایعات در داخل بینی باشد که منجر به مشکلات تنفسی می‌شود.

حلق، حنجره و نای

مجاری تنفسی از انتهای بینی و دهان شروع شده و تا نای و نهایتاً ریه‌ها ادامه می‌یابند. در رادیوگرافی می‌توان وضعیت دهان، وجود توده یا جسم خارجی در دهان و مشکلات دندانی را نیز بررسی کرد. این اطلاعات به دامپزشک کمک می‌کند تا منشاء مشکلات تنفسی را تشخیص دهد.

عوامل مختلف تاثیرگذار بر مشکلات تنفسی

مشکلات تنفسی می‌توانند ناشی از عوامل مختلفی باشند. به عنوان مثال، درگیری غدد لنفاوی در ناحیه حلق به دلیل عفونت، التهابات غدد بزاقی و مشکلات مری و نای نیز می‌توانند باعث مشکلات تنفسی شوند. در رادیوگرافی سر و گردن، می‌توان این مشکلات را شناسایی کرد.

توجه: مری به صورت عادی در رادیوگرافی نواحی تنفسی دیده نمی‌شود اما اگر مشکلی داشته باشد (توده، جسم خارجی و غیره) با رادیوگرافی ناحیه سر و گردن می‌توان به مشکل پی برد.

اهمیت رادیوگرافی در تشخیص دقیق مشکلات تنفسی حیوان

اگر دامپزشک به مشکلات تنفسی مشکوک شد و پیشنهاد رادیوگرافی از سیستم تنفسی داد، علاوه بر رادیوگرافی قفسه سینه، رادیوگرافی سر و گردن نیز باید جدی گرفته شود. این بررسی می‌تواند اطلاعات بسیاری در اختیار دامپزشک قرار دهد که بر مبنای آن‌ها، درمان حیوان انجام می‌شود و وضعیت بهبودی او بهبود می‌یابد.

تشخیص و درمان مشکلات تنفسی در حیوانات خانگی نیازمند دقت و بررسی کامل سیستم تنفسی است. رادیوگرافی قفسه سینه و سر ابزارهای مهمی هستند که به دامپزشکان در تشخیص دقیق و ارائه درمان مناسب کمک می‌کنند. با انجام این بررسی‌ها، می‌توان اطمینان حاصل کرد که حیوانات خانگی ما در بهترین وضعیت سلامتی قرار دارند و مشکلات تنفسی آن‌ها به طور موثر درمان می‌شود.

2.8/5 - (17 امتیاز)
no post select