چگونگی مصرف غذاهای دارویی از جمله دغدغه های مهمی است که ذهن مراقبان حیوانات را به خود مشغول کرده است. یکی از باورهای اشتباهی که میان صاحبان پت رواج دارد این است که اگر فرضا به گربه غذای رنال بدهند مشکل کلیوی پیدا نمیکند یا اگر گربه غذای هپاتیک مصرف کند مشکل کبدی پیدا نمیکند و به همین ترتیب با غذای دیابتیک مبتلا به بیماری قند نمیشود. اما این تفکر، تفکر غلطی است؛ غذاهای دارویی همانطور که از اسمشان هم پیداست برای درمان بیماری فرموله شدهاند نه برای پیشگیری. مثلا غذای رنال که برای بیماران کلیوی فرموله شده پروتئین بسیار پایینی دارد و برای حیوان سالم سود ندارد که هیچ ضرر هم دارد.
چرا باید از غذاهای درمانی برای حیوانات استفاده کنیم؟
غذاهای درمانی برای درمان مشکلات و بیماری های مختلفی استفاده میشود که عبارتند از:
۱. کاهش وزن: بسیاری از حیوانات خانگی مبتلا به چاقی هستند. اضافه وزن میتواند مشکلات و بیماری های بسیاری را برای حیوانات ایجاد کند. با افزایش سطح فعالیت بدنی و غذاهای درمانی مناسب تا حدودی میتوان چاقی حیوانات خانگی را کنترل کرد و از وزن آنها کاست.
۲. درمان یا کنترل بیماری حیوان خانگی: یکی دیگر از دلایل استفاده از غذاهای حیوانی درمانی، کنترل یا درمان بیماری است. به منظور کنترل یا درمان نسبی بسیاری از بیماری های حیوانات خانگی می توانید رژیم غذایی و درمان حیوان خانگی خود را با مشاوره و معاینه دامپزشک شروع کنید.
۳. حفظ سلامت دندان های حیوان: یکی دیگر از دلایل توصیه به استفاده از غذاهای درمانی، سلامت دندان حیوانات خانگی است. با تغذیه سالم میتوانید عمر دندان های حیوان خود را افزایش دهید. از دست دادن دندان در حیوانات باعث کاهش اشتها، بیماری های لثه و سایر بیماری ها میشود. بنابراین باید از سنین پایین به فکر سلامت دندان های حیوان خانگی خود باشید.
انواع غذاهای دارویی برای بیماری های رایج در حیوانات
انواع مختلفی از غذاها وجود دارند که هر کدام روی یک بیماری خاص اثر میگذارند و برای حل همان مشکل فرموله شدهاند. بنابراین قاعدتا نمیتوان برای درمان مشکلات کلیوی از غذای هپاتیک استفاده کرد بلکه باید غذای رنال تجویز شود.
برخی از مهمترین بیماری های شایع حیوانات خانگی که برای درمانشان غذای دارویی اختصاصی وجود دارد عبارتند از:
آلرژی یا حساسیت: حیواناتی که دچار آلرژی میشوند معمولاً خارش شدید، عفونت های پوستی مکرر و علائم گوارشی مانند استفراغ، اسهال و کاهش وزن را تجربه میکنند. غذای درمانی احتمال تحریک سیستم ایمنی بدن حیوان را تا حد زیادی کاهش میدهد.
بیماری کلیوی: بیماری کلیه غیر قابل برگشت و مرگبار است اما به هر حال درمانهایی هم وجود دارد که بیمار رنج کمتری متحمل شود. بنابراین برای کاهش عوارض بیماری های کلیوی در پت باید به فکر اصلاح رژیم غذایی یا استفاده از غذاهای درمانی مناسب باشید. (رژیم درمانی و غذاهای دارویی، بیماری کلیوی را به طور کامل درمان نمیکنند، اما تاثیر زیادی در کند کردن روند بیماری دارند.)
مشکلات مربوط به دستگاه گوارش: برای رفع مشکلات گوارشی هم میتوانید تا حدودی روی غذاهای درمانی حساب کنید. غذاهایی که حاوی فیبر بیشتری هستند در درمان بیماریهای گوارشی موثرند. علاوه بر این میتوانید با کاهش مقدار غذا در یک وعده و افزایش تعداد وعدههای غذایی تا حدودی از نفخ و استفراغ جلوگیری کنید.
سنگ مثانه: با تهیه غذاهای درمانی مناسب برای حیوانات خانگی خود میتوانید تا حدودی از بروز برخی سنگ های مثانه جلوگیری کنید. خوراک درمانی برای حیوانات باعث تغییر اسیدیته ادرار میشود و از تشکیل کریستال پیشگیری میکند.
بیماری های قلبی: غذاهای درمانی برای حیوانات تا حدودی در کاهش روند بیماری های قلبی و بهبود کیفیت زندگی موثر است. این غذاها حاوی اسیدهای چرب هستند و به کاهش واکنش های التهابی کمک میکنند.
انواع غذاهای خشک درمانی در گربه ها
- غذای خشک گربه برای بیماران گوارشی با میزان کالری متوسط
- غذای خشک گربه برای درمان یبوست
- غذای خشک گربه برای درمان بیماری کبدی
- غذای خشک گربه برای مبتلایان به آلرژی
- غذای خشک گربه بد غذا مبتلا به بیماری کلیوی تنها و یا همراه با مشکلات دندانی
- غذای خشک گرببرای ه مبتلا به بیماری های مفاصل
- غذای خشک برای گربه با سنگ های دستگاه ادراری
- غذای خشک برای گربه مبتلا به چاقی، دیابت و چربی خون
- غذای خشک مخصوص گربه مبتلا به بیماری های دهان و دندان
مهمترین انواع غذاهای درمانی در سگ ها
- کنسرو و غذای خشک در سگ بالغ و نابالغ مبتلا به چاقی مزمن و دیابت
- کنسرو و غذای خشک مخصوص سگ های مبتلا به بیماری های قلبی
- کنسرو سگ مبتلا به بیماری های کبدی
- کنسرو سگ بالغ مخصوص تقویت پوست و کاهش ریزش مو
- کنسرو سگ برای بیماریهای آلرژیک
- غذای خشک سگ نژاد بزرگ مبتلا به بیماری های مفصلی
- غذای خشک سگ برای درمان یبوست
- غذای خشک سگ در مبتلایان به بیماری های دهان و دندان
- غذای خشک سگ برای مدیریت استرس
- غذای خشک سگ مخصوص سنگ های دستگاه ادراری
- غذای خشک سگ نژاد بزرگ درگیر با یماریهای پوستی و ریزش موی شدید
- غذای خشک سگ مسن برای نژادهای کوچک به منظور سلامت و مراقبت از آنها
- غذای خشک درمانی سگ بالغ برای مبتلایان به نارسایی کلیوی و بیماری های روده ای
- غذای خشک درمانی در سگ بالغ مبتلا به حساسیت شدید
- غذای درمانی برای دوران نقاهت سگ
خلاصه مطلب
غذاهای دارویی حیوانات بر اساس گرایشات ژنتیکی، سن، گونه، محیط، شخصیت، سطح استرس و الگوهای بیماری تجویز میشوند. این غذاها سطح پروتئین، ویتامین، مواد معدنی و سایر مواد مغذی را افزایش یا کاهش میدهند. بنابراین، تجویز خودسرانه مواد غذایی نامناسب، احتمال افزایش مشکلاتی مانند کمبود مواد مغذی را افزایش میدهد. به عبارتی استفاده از غذای دارویی در حیوانات مثل استفاده از داروست و باید به تجویز دامپزشک و زیر نظر او انجام شود. دقت کنید که این غذاها باید از مراکز درمانی معتبر تهیه شوند نه از پت شاپ های متفرقه. بیمارستان دامپزشکی مرکزی یکی از مراکز معتبری است که انواع غذاهای دارویی را بر اساس نوع مشکل پت با تجویز دامپزشک عرضه میکند.