راهنمای کاربردی مدیریت فحلی در گربه های ماده

بروز رسانی 25, خرداد 1403
بروز رسانی 25, خرداد 1403

یکی از مشکلات رایجی که صاحبان گربه ‌ها با آن مواجه می‌شوند، سروصدای زیاد و رفتارهای ناشی از دوره فحلی در گربه‌ های ماده است. این موضوع اغلب به قدری آزاردهنده است که بسیاری از صاحبان به دنبال راه‌حل‌های مناسب برای مدیریت این وضعیت هستند. در این مقاله، به بررسی فحلی در گربه‌ های ماده، علائم آن، روش‌های مدیریت و پیشنهادات دامپزشکی می‌پردازیم.

فحلی در گربه ‌های ماده

بلوغ و زمان‌بندی فحلی: گربه‌های ماده معمولاً بین سنین ۴ تا ۱۰-۱۱ ماهگی بالغ می‌شوند. عوامل متعددی بر بلوغ این حیوانات تأثیر می‌گذارد که شامل موقعیت جغرافیایی، دمای شبانه‌روز و طول روز است. در کشورهای گرمسیری، گربه‌های ماده ممکن است در تمام طول سال توانایی فحلی شدن را داشته باشند، اما در کشورهایی که فصل‌های گرم و سرد دارند، فحلی معمولاً از بهمن و اسفند تا اواخر مهر اتفاق می‌افتد.

تعریف فحلی: فحلی یا استروس، دوره‌ای است که تخمک آمادگی رها شدن از تخمدان را دارد و گربه ماده به دنبال جفت نر خود می‌گردد. کل مدت فحلی تقریباً ۷ روز است و اگر در این مدت گربه ماده جفت‌گیری کند، وارد فاز بارداری می‌شود که حدود ۶۴ تا ۶۵ روز طول می‌کشد. در صورت عدم جفت‌گیری، گربه ماده وارد فاز بینابینی می‌شود و علائم فحلی کاهش می‌یابد، اما پس از دو هفته دوباره به علائم فحلی بازمی‌گردد.

علائم فحلی در گربه‌ های ماده

• سروصدا و رفتارهای آزاردهنده: یکی از مهم‌ترین علائم فحلی، سروصدای زیاد گربه به خصوص در طول شب است که می‌تواند برای صاحبان بسیار آزاردهنده باشد. گربه‌های ماده در این دوره تقاضای نوازش و محبت بیشتری دارند و ممکن است در خارج از ظرف خاک ادرار کنند که به این رفتار «اسپری کردن» می‌گویند. این کار به دلیل وجود هورمون‌ها یا فرومون‌های جنسی در ادرار است که گربه ماده با این کار سعی در جذب گربه نر دارد.
  • تلاش برای فرار: گربه ماده در دوره فحلی سعی می‌کند از طریق پنجره یا در فرار کند تا به سمت گربه نر برود. این رفتار نیازمند توجه ویژه‌ای از سوی صاحبان است تا از فرار حیوان جلوگیری کنند.

روش ‌های مدیریت فحلی در گربه ماده

1. عقیم ‌سازی: بهترین و مؤثرترین راه برای مدیریت فحلی، عقیم‌ سازی گربه های ماده است. عقیم‌سازی به موقع می‌تواند از مشکلات بعدی مانند عفونت رحم و تومورهای پستانی جلوگیری کند. دامپزشکان معمولاً توصیه می‌کنند که گربه‌ ها قبل از اولین فحلی یا بلافاصله بعد از آن عقیم شوند.
  2. اقدامات تسکینی در دوره فحلی: در صورتی که هنوز تصمیم به عقیم‌سازی نگرفته‌اید و گربه شما در دوره فحلی قرار دارد، می‌توانید اقداماتی برای کاهش درد و اذیت او انجام دهید. وقتی حیوان تقاضای نوازش دارد، پشت او را نوازش دهید و می‌توانید از کیسه آب گرم استفاده کنید و آن را زیر حیوان بگذارید تا درد کاهش یابد. همچنین، در و پنجره خانه را بسته نگه دارید تا از فرار حیوان جلوگیری کنید و ظرف خاک حیوان را همیشه تمیز نگه دارید تا او کمتر در خارج از ظرف ادرار یا اسپری کند.
  3. استفاده از داروها: یکی از سوالات رایج صاحبان این است که آیا دارویی برای آرام کردن گربه در دوره فحلی وجود دارد؟ برخی قرص‌های هورمونی می‌توانند به طور موقت حیوان را آرام کنند، اما این قرص‌ها عوارض جانبی زیادی دارند. این عوارض شامل اسهال، استفراغ، بزرگ شدن بافت پستان، تومور پستان و ترشحات واژن است. بنابراین، استفاده از این قرص‌ها توصیه نمی‌شود و بهتر است به جای آن، عقیم‌سازی را جدی بگیرید.

فحلی در گربه ‌های ماده می‌تواند برای صاحبان چالش‌برانگیز باشد، اما با شناخت بهتر این دوره و روش‌های مدیریت آن می‌توان از این چالش‌ها گذر کرد. عقیم‌سازی به موقع بهترین راه‌حل برای جلوگیری از مشکلات فحلی و حفظ سلامت حیوان خانگی شما است. در صورتی که هنوز تصمیم به عقیم‌سازی نگرفته‌اید، می‌توانید با رعایت نکات مطرح شده در این مقاله، از شدت علائم فحلی بکاهید و محیطی آرام‌تر برای خود و حیوانتان فراهم کنید. در صورت داشتن هر گونه سئوال یا ابهام در خصوص عقیم سازی گربه با شماره‌های مندرج در سایت تماس بگیرید تا توسط همکاران ما در بیمارستان دامپزشکی مرکزی راهنمایی شوید.

4.4/5 - (12 امتیاز)