گربههای خانگی برای این که در برابر بیماریهای مختلف ایمن باشند، باید واکسیناسیون شوند و واکسنهای مختلفی در طول زندگی به آنها تزریق شود از جمله تزریق واکسن ۳ گانه شامل واکسن رینوتراکئیت و واکسن کلسی ویروس و واکسن پنلوکوپنی برای گربه ها. با توجه به این که سیستم ایمنی گربه ها در سنین پایین بسیار ضعیف است، برای همین واکسیناسیون به موقع زندگی و سلامت آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر یک پت گربه دوستداشتنی را به سرپرستی گرفتید پس حتماً لازم است با واکسن سه گانه گربه و زمان تزریق آن آشنا شوید. در ضمن اگر نسبت به زدن واکسن ۳ گانه به گربه کوتاهی کردهاید، جهت مشاوره با همکاران ما در بیمارستان دامپزشکی مرکزی تماس بگیرید.
واکسن ۳ گانه یا FVRCP در گربه ها
واکسن FVRCP یا RCP که به واکسن سه گانه در گربه ها معروف است، جزو واکسنهای ضروری برای حیوانات خانگی مانند بچهگربهها و گربههای بزرگ است. این واکسن باید هر چند مدت یکبار به گربهها تزریق شود تا آنها در برابر ۳ بیماری از جمله بیماری تنفسی فوقانی، کلسی ویروس و پنلوکوپنی (پارا ویروس) ایمن شوند. این واکسن باید در برنامه واکسیناسیون گربه قرار بگیرد تا مانند یک سپر قوی در برابر بیماریهای کشنده گربه عمل کند.
زمان تزریق واکسن سه گانه در گربه
بچه گربه ها باید اولین واکسن خود یا همان واکسن سه گانه را در سن ۸ هفتگی یا ۲ ماهگی تزریق کنند. سپس تا سن ۴ ماهگی هر ۳ تا ۴ هفته، واکسن یادآور سه گانه، تزریق شود.
واکسن رینوتراکئیت در گربه برای بیماری تنفسی فوقانی
یکی از بیماریهای شایع در گربه ها بیماری تنفسی فوقانی است که برای پیشگیری از آن باید واکسن رینوتراکئیت تزریق شود. این بیماری معمولاً در گربههایی با سن پایین بیشتر مشاهده میشود و علائم آن عطسه، ترشحات از بینی و چشم است که در گربههای زیادی مشاهده میشود. این ترشحات در ابتدا میتوانند به صورت موکوسی باشند و بعداً به صورت عفونی ایجاد شوند. وقتی گربهای دچار بیماری تنفسی فوقانی میشود باید برای معاینه به دامپزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز رادیوگرافی سر و گردن گربه گربه صورت گیرد و روشهای درمانی اختصاصی آن شروع شود.
درمان بیماری تنفسی فوقانی در گربه
بهترین راه برای پیشگیری از بیماری تنفسی فوقانی در گربه، زدن واکسن سه گانه است که رنج این بیماری را کم کرده و ابتلا به آن را در نژادهای مختلف گربه خانگی کاهش میدهد. اگر گربه شما به بیماری تنفسی فوقانی دچار شده باشد، باید به دامپزشک مراجعه کنید تا بعد از معاینه اولیه، درمان شروع شود.
بیماری تنفسی فوقانی به عنوان بیماری سرماخوردگی در گربه ها شناخته میشود و میتواند تمام قسمتهای تنفسی حیوان خانگی را درگیر کند. مصرف قرصهای ضد سرماخوردگی انسانی برای این حیوانات خانگی بسیار سمی و کشنده است؛ بنابراین از مصرف آنها خودداری کنید.
بعد از مراجعه به بیمارستان دامپزشکی، کادر درمان با معاینه پت برای آن آنتیبیوتیک خوراکی و یا چشمی و داروهای ضدویروس تجویز میکند. برای تمیز کردن ترشحات روی چشم و بینی، ضد احتقانهای بینی داده و داروهای اشتها آور میدهد. اگر وضعیت گربه شما بحرانی باشد و تنها از طریق دهان تنفس کند، باید در بیمارستان بستری شود.
واکسن کلسی ویروس گربه
یکی از بیماریهای مربوط به محوطه دهان گربهسانان، بیماری کلسی ویروس است که باعث ضعف در ناحیه دهان و روی زبان میشود. همچنین این بیماری باعث ایجاد اختلال شدید در بافتهای دندانی و لثه شده و سلامت حیوان خانگی شما را مختل میکند. برای درمان این بیماری یک روش اختصاصی وجود دارد که باید آنها را انجام دهید. در مواقعی که بیماری کلسی ویروس در پت شما شدید باشد میتواند بافتهای استخوانی فک را نیز درگیر کند؛ بنابراین مراجعه زود هنگام به دامپزشک برای درمان این نوع بیماری بسیار کمک کننده خواهد بود.
درمان بیماری کلسی ویروس در گربه ها
روند درمانی بیماری کلسی ویروس در گربه ها با توجه به وضعیت بیماری آنها توسط دامپزشک مشخص میشود. اگر بیماری کلسی ویروس خیلی پیشرفت کرده باشد و زخمهای زیاد و عمیقی در دهان گربه ایجاد شدند و ریههای آن آسیب دیده باشد، در این صورت روند درمان آن خیلی سخت بوده و بهبود حیوان شما بسیار زمانبر خواهد بود.
خوشبختانه برای درمان این بیماری واکسن وجود دارد که این واکسن شامل واکسن سهگانه و هاری است که باید طی مراحل مختلفی به حیوان شما تجویز شود؛ اما بهترین راه برای مقابله با این بیماری کشنده و خطرناک در گربه ها رعایت اصول بهداشتی است.
واکسن پنلوکوپنی در گربه سانان
ویروس دیگری که در گربهسانان وجود دارد، ویروس پنلوکوپنی است که به عنوان یک ویروس بسیار قوی شناخته میشود. این ویروس میتواند خیلی راحت در میان گربهسانان مختلف منتقل شود. شدت درگیری آن به گونهای است که باعث ایجاد مخاطرات جانی در حیوان میشود و علائم آن اسهال و یا تهوع است که در برخی از آنها هر دو این علائم وجود دارند.
بیماری پنلوکوپنی در زمانی کوتاهی میتواند جان گربه را بگیرد؛ بنابراین لازم است شما در صورت مشاهده علائم این بیماری در گربهها سریعا به دامپزشک مراجعه کنید و برای درمان آن تمام دستورات دامپزشک را رعایت کنید؛ زیرا رعایت این اصول تاثیر زیادی در سلامت و زندگی گربه شما دارند.
واکسینه شدن گربه برای درمان این بیماری بسیار مهم است؛ زیرا میتواند گربه را از حالت اورژانسی خارج کند. پس واکسیناسیون در گربه های خانگی به خصوص تزریق کردن واکسن سه گانه گربه را جدی بگیرید و حتماً اقدامات لازم را در صورت مشاهده علائم از سنهای پایین مانند علائم گوارشی انجام دهید و برای معاینه آن به تیم دامپزشکی مراجعه کنید.
درمان بیماری پنلوکوپنی گربه
بهترین راه برای درمان بیماری پنلوکوپنی، واکسیناسیون این گربه ها و بچهگربه ها است. در واقع یک واکسن اصلی برای این بیماری قبل از ابتلا به پنلوکوپنی در گربه ها وجود دارد؛ اما بعد از ابتلا به این بیماری واکسنی برای درمان آن وجود ندارد. معمولاً این نوع واکسنها هر یک الی سه سال یکبار به گربه تزریق میشوند که در این خصوص باید به هنگام تزریق واکسن با دامپزشک صحبت کنید.
هر چند که برای درمان بیماری پنلوکوپنی در گربه ها هیچ روش قطعی وجود ندارد؛ اما دامپزشکان با روشهای مختلفی میتوانند این بیماری را در حیوان خانگی شما کنترل کنند و با داروهای مختلف سیستم ایمنی گربه را تقویت نمایند. دقت کنید اگر گربه شما کوچکتر از ۸ هفته باشد، احتمال مرگ او زیاد است؛ اما اگر گربه مسنتر باشد، شانس زنده ماندن بیشتری خواهد داشت.
معمولاً گربههایی که به بیماری پنلوکوپنی دچار شدند، دچار کمآبی بدن میشوند که با مایع درمان میتوانند آنها را درمان کنند. این حیوانات بعد از بیماری پنلوکوپنی دچار عفونتهای باکتریایی خواهند شد که برای درمان آنها آنتیبیوتیک مصرف میکنند.
قبل از به سرپرستی گرفتن گربه ها حتما معاینات اولیه دامپزشکی در حیوانات خانگی را انجام دهید؛ زیرا ممکن است برخی از آنها به هنگام نگهداری در کنار گربههای دیگر دچار بیماری پنلوکوپنی شده باشند؛ زیرا همانطور که بیان شد این بیماری مسری بوده و به راحتی از گربه مریض به گربه سالم منتقل میشود.
سخن پایانی
واکسن ۳ گانه گربه یا FVRCP در گربه ها، یکی از واکسنهای ضروری است که باید هر چند مدت یکبار به گربهها تزریق شود تا در برابر بیماریهای پنلوکوپنی، کلسی ویروس و تنفسی فوقانی ایمن شوند. این بیماریها مسری هستند و میتوانند در صورت تشدید باعث مرگ گربه شوند؛ بنابراین لازم است حتماً بعد از به دنیا آمدن بچهگربهها در زمان مناسب واکسن FVRCP تزریق کنید.
تاخیر در تزریق واکسن سه گانه گربه عوارض جبرانناپذیری در پی دارد. برای تزریق واکسن های گربه از جمله تزریق واکسن ۳ گانه به گربه ها و همچنین درمان و پیشگیری از بیماریهای پنلوکوپنی، کلسی ویروس و تنفسی فوقانی میتوانید به بیمارستان دامپزشک مرکزی مراجعه کنید. در ضمن اگر در مورد تزریق با تاخیر واکسن سه گانه و یا نحوه تزریق و عوارض احتمالی و یا مراقبت های بعد از تزریق واکسن سه گانه گربه سوالی دارید یا ابهامی ذهنتان را مشغول کرده حتما با شمارههای مندرج در سایت تماس بگیرید و از مشاوره دامپزشکان بیمارستان دامپزشکی مرکزی بهرهمند شوید.