کریستال استروویت در حیوانات خانگی چیست و چگونه درمان می شود؟

بروز رسانی 25, خرداد 1403
بروز رسانی 25, خرداد 1403

کریستال استروویت یکی از شایع‌ترین انواع کریستال ‌ها در سگ‌ سانان و گربه‌ سانان است. این کریستال‌ها که از آمونیوم، فسفات و منیزیم تشکیل شده‌اند، می‌توانند مشکلات جدی برای حیوانات خانگی ایجاد کنند. در این مقاله، به بررسی عوامل ایجاد، علائم بالینی، روش‌های تشخیص و درمان کریستال استروویت در حیوانات خانگی می‌پردازیم.

عوامل ایجاد کریستال استروویت

در تشکیل کریستال استروویت عوامل متعددی دخیلند که از آن میان می‌توان به عواملی همچون جنس کریستال، سن، نژاد و تغذیه اشاره کرد.

عوامل ایجاد کریستال استروویت

جنس و ترکیبات کریستال

کریستال استروویت از ترکیباتی نظیر آمونیوم، فسفات و منیزیم تشکیل شده است. این کریستال‌ها در محیط‌های قلیایی بیشتر تشکیل می‌شوند و می‌توانند به سرعت رشد کنند. در سگ‌سانان، این کریستال‌ها معمولاً همراه با عفونت‌های باکتریایی مشاهده می‌شوند. این در حالی است که در گربه‌سانان، حتی در گربه‌های سالم نیز ممکن است این کریستال‌ها تشکیل شوند.

تأثیرات سنی و نژادی

در گربه‌ ها، تشکیل کریستال‌های استروویت بیشتر متاثر از سن، نژاد، جنس و رژیم غذایی است. به طور کلی، کریستال‌های استروویت در جنس ماده بیشتر از جنس نر مشاهده می‌شوند. نژادهای خاصی نیز ممکن است مستعدتر به تشکیل این کریستال‌ها باشند.

رژیم غذایی

رژیم غذایی حیوانات خانگی نقش مهمی در تشکیل کریستال‌های استروویت دارد. غذاهای حاوی مقادیر بالای منیزیم و فسفات می‌توانند خطر تشکیل این کریستال‌ها را افزایش دهند. همچنین، غذاهایی که pH ادرار را قلیایی می‌کنند، به تشکیل این کریستال‌ها کمک کنند.

علائم بالینی کریستال استروویت

هماچوری (وجود خون در ادرار): یکی از علائم شایع کریستال‌های استروویت در حیوانات، وجود خون در ادرار یا هماچوری است. این علامت نشان‌دهنده آسیب به دیواره مثانه و دستگاه ادراری است که می‌تواند بسیار دردناک باشد.

درد و سوزش هنگام ادرار: حیواناتی که به کریستال‌های استروویت مبتلا هستند، معمولاً هنگام ادرار دچار درد و سوزش می‌شوند. این علامت‌ها ممکن است باعث شوند که حیوانات تمایلی به ادرار کردن نداشته باشند و این امر منجر به مشکلات جدی‌تری شود.

کریستال استروویت در گربه ها

روش‌ های تشخیص کریستال استروویت

• روش‌های پاراکلینیکی: برای تشخیص کریستال‌های استروویت، از روش‌های پاراکلینیکی استفاده می‌شود. این روش‌ها شامل آزمایشات ادراری و خون، بررسی pH ادرار و بررسی میزان مواد معدنی در ادرار است.
  • تصویربرداری: روش‌های تصویربرداری نظیر رادیوگرافی و سونوگرافی در سگ و گربه می‌توانند برای تشخیص وجود، محل و تعداد کریستال‌ها مفید باشند. این روش‌ها به دامپزشکان کمک می‌کنند تا تصویر دقیقی از وضعیت دستگاه ادراری حیوان به دست آورند.
  • بررسی میکروسکوپی: برای مشاهده مستقیم کریستال‌های استروویت، نمونه ادرار حیوان زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود. این روش به دامپزشکان امکان می‌دهد تا نوع و اندازه کریستال‌ها را شناسایی کنند و درمان مناسب را آغاز کنند.

درمان کریستال استروویت در سگ و گربه

روش‌ های درمان کریستال استروویت در سگ و گربه

• درمان دارویی: درمان دارویی شامل استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت‌های باکتریایی و داروهایی برای کاهش pH ادرار است. این داروها به کاهش تشکیل کریستال‌ها و بهبود وضعیت حیوان کمک می‌کنند.
  • اصلاح رژیم غذایی: از آنجایی که رژیم غذایی نقش مهمی در تشکیل کریستال‌های استروویت دارد، اصلاح جیره غذایی حیوانات خانگی ضروری است. دامپزشکان ممکن است رژیم‌های غذایی خاصی را توصیه کنند که حاوی مقادیر پایین‌تر منیزیم و فسفات باشد و pH ادرار را در محدوده مناسبی نگه دارد.
  • پیشگیری از تشکیل مجدد کریستال‌ها: پیشگیری از تشکیل مجدد کریستال‌های استروویت شامل مراقبت‌های منظم، بررسی دوره‌ای ادرار و تغییرات مداوم در رژیم غذایی حیوان است.

کریستال ‌های استروویت می‌توانند مشکلات جدی برای حیوانات خانگی ایجاد کنند، اما با تشخیص به موقع و درمان مناسب، می‌توان این مشکلات را کنترل کرد. مهمترین نکته در مدیریت این مشکل، توجه به رژیم غذایی و مراقبت‌های بهداشتی منظم است. با همکاری دامپزشک و رعایت توصیه‌های او، می‌توان از تشکیل کریستال‌ های استروویت جلوگیری کرد و سلامت حیوانات خانگی را حفظ کرد.

همکاران ما در بخش آزمایشگاه بیمارستان دامپزشکی مرکزی تمام آزمایش های تشخیصی مرتبط با دستگاه ادراری را انجام می‌دهند و در صورتی که مورد مشکوکی مشاهده کنند حیوان را به بخش داخلی ارجاع می‌دهند تا درمان‌های لازم را دریافت کند.

2/5 - (14 امتیاز)