کاربردها و مزایای سونوگرافی چشم در سگ و گربه

بروزرسانی 5, فروردین 1403
کاربرد سونوگرافی چشم در سگ و گربه

کاربردها و مزایای سونوگرافی چشم در سگ و گربه

سونوگرافی چشم سگ و گربه یک روش تصویربرداری پزشکی است که برای تشخیص مشکلات چشمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش از امواج فراصوت برای تولید تصاویر دقیقی از اندازه و ساختار چشم استفاده می‌کند. سونوگرافی چشم به تشخیص واضح‌تر مشکلاتی مانند تومورها، زوائد یا التهابات اجزای داخلی چشم کمک کند. این فناوری به دلیل عدم استفاده از اشعه ایکس برای تشخیص مشکلات چشمی حیوانات روشی ایده‌آل و بی‌خطر است.

مزایای سونوگرافی چشم در سگ و گربه

موارد استفاده از سونوگرافی چشم برای سگ و گربه

در بیشتر موارد می‌توان شبکیه چشم سگ و گربه را در طی یک معاینه کامل چشمی مشاهده کرد. در بیمارانی که این امکان وجود ندارد، چشم پزشکان میتوانند با استفاده از سونوگرافی چشم تصویر دقیقی از شبکیه به دست آورند. مهمترین هدف سونوگرافی چشمی تشخیص جداشدگی شبکیه است که قبل از جراحی آب مروارید حیاتی است، زیرا بیماران مبتلا به جداشدگی شبکیه کاندیدای خوبی برای این جراحی نیستند. علاوه بر آب مروارید، شرایطی وجود دارد که در آن شبکیه قابل مشاهده نیست و در این موارد، سونوگرافی چشمی می‌تواند ابزار ارزشمندی برای تشخیص وجود یا عدم وجود جداشدگی شبکیه باشد. این روش در تعیین درمان و پیش آگهی بسیار مهم است. به طور کلی موارد استفاده از سونوگرافی چشم شامل:

• اندازه‌گیری اندازه‌های کره، به‌عنوان مثال بوفتالموس (گاوچشمی)، میکروفتالموس (خردچشمی) و غیره.
  • ارزیابی چشمی که تیرگی بخش قدامی آن مانع از معاینه کامل می‌شود.
  • شناسایی اجسام خارجیدر چشم.
  • ترومای اربیتال به ویژه با تورم بیش از حد بافت نرم.
  • ناهنجاری های عدسی، به عنوان مثال آب مروارید، پارگی عدسی، لوکس شدن عدسی و…
  • جداشدگی شبکیه (به خصوص در صورت آب مروارید همزمان مفید است)
  • شناسایی ناهنجاری های زجاجیه
سونوگرافی چشم حیوانات خانگی چگونه انجام می‌ شود؟

برای این کار ابتدا یک بی حس ‌کننده‌ موضعی روی سطح چشم استعمال می‌شود و سپس ژل اولتراسوند روی پلک ها پخش می‌شود. سپس کاوشگر اولتراسوند در قسمت بیرونی پلک ها قرار می‌گیرد و تصویر دقیق چشم روی مانیتور میفتد. در ضمن سونوگرافی چشم دردناک نیست و اکثر بیماران نیازی به مسکن ندارند.

انواع سونوگرافی چشم

سونوگرافی چشم به دو صورت انجام می‌شود؛ در حالت اول سونوگرافی از روی پلک انجام می‌شود و در حالت دوم، مستقیما از داخل چشم و از روی سطح قرنیه.

سونوگرافی چشم برای حیوانات خانگی سگ و گربه

سونوگرافی چشم چه اطلاعاتی در اختیار دامپزشک قرار می‌دهد؟

روش سونوگرافی اطلاعات زیادی درباره چشم به دست می‌دهد. برخی از این اطلاعات شامل قطر چشم، وجود تومورهای داخل چشمی و پشت کره چشم،  وضعیت عروقی چشم و غیره.

آمادگی های پیش از سونوگرافی چشم

معمولا اقدامات لازم پیش از سونوگرافی را دامپزشک به شما اطلاع خواهد داد اما به طور کلی سونوگرافی چشم نیازی به آمادگی خاصی ندارد. صرفا باید چشم و اطراف آن تمیز باشد و از پلک زدن حین سونوگرافی پرهیز شود که کمی چالش‌برانگیزتر است که البته با روش ها و ابزارهای خاصی مدیریت می‌شود. (گاهی ممکن است نیاز باشد موهای اطراف پلک کوتاه شوند.)

آمادگی های پیش از سونوگرافی چشم

مزایا، معایب سونوگرافی از چشم حیوانات خانگی

برخی از مزایای سونوگرافی چشم سگ و گربه عبارتند از:
۱) به آسانی در بسیاری از اقدامات بالینی در دسترس است و می‌توان از پروب خطی یا سکتوری معمولی 10 مگاهرتز استفاده کرد.

۲) به عنوان یک روش کمکی برای تشخیص مفید است.

۳) سریع اجرا می‌شود و غیر تهاجمی است.

به طور کلی این روش عیب خاصی ندارد فقط کمی روش گرانی است چون خرید دستگاه‌های مخصوص آن پرهزینه است.

چشم عضو حساسی است؛ در صورتی که متوجه کوچکترین تغییری در شکل، بافت یا عملکرد چشم حیوان خانگی خود شدید باید فورا او را نزد دامپزشک ببرید تا از نظر سلامت چشم معاینه و به مشکلش رسیدگی شود. شاید برای تشخیص بهتر نیاز باشد از چشم حیوان تصویربرداری شود بنابراین برای صرفه‌جویی در وقت و هزینه بهتر است به مراکزی بروید که مجهز به سونوگرافی هستند. سونوگرافی چشم حیوانات در بخش رادیوگرافی بیمارستان دامپزشکی مرکزی با دستگاه‌های مجهز و تحت نظر تکنسین‌های آموزش‌دیده انجام می‌شود و سپس تصاویر به دست آمده، توسط دامپزشکان متخصص چشم تفسیر می‌گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره‌های مندرج در سایت تماس بگیرید.

3.9/5 - (8 امتیاز)