یکی از سوالاتی که صاحبان پتها از دامپزشکان میپرسند و خیلی نگران آن هستند، پروسه جراحی و بیهوشی حیوانات خانگی مبتلا به بیماری های همزمان است. حیواناتی که به صورت همزمان چند بیماری مختلف از جمله بیماری قلبی، تنفسی، کلیوی و غیره دارند، پروسه بیهوشی و عمل جراحی آنها سخت است. سوال ایمجاست که آیا عمل جراحی، بیماری آنها را تشدید میکند یا سلامتی آنها را به خطر میاندازد؟ با توجه به این که صاحبان سگ و گربه نگران این موضوع هستند، کسب اطلاعات لازم در این مورد استرس آنها را در مورد عمل جراحی پت کم میکند. در این مقاله به موضوع ابتلای همزمان حیوانات خانگی به چند بیماری پرداختهایم.
عمل جراحی در حیوانات خانگی با چند بیماری همزمان
سگ ها و گربه ها قبل از مراجعه به اتاق عمل و انجام کارهای بیهوشی در بخشهای دیگری مانند داخلی و اورژانس استیبل میشوند تا وارد اتاق عمل شوند. اگر حیوان خانگی شما زندگی نرمالی دارد و بیماریهای مختلف آن تحت درمان است نباید نگران بیهوشی این حیوان باشید. زیرا تمام بیماریها در این حیوان خانگی به صورت همزمان تحت درمان هستند و کادر درمان به هنگام عمل جراحی و بیهوشی آنها به مشکل برخورد نمیکند. دقت کنید که حیوان خانگی شما با مداوا بیماریهای مختلف به حالت پایدار رسیده باشد.
در عمل بیهوشی با حالت پایدار وضعیت پت با توجه به تکنیکهای جدیدی که وجود دارند، زیاد تغییر نمیکند و در حین جراحی در این حالت باقی میماند؛ بنابراین شما به عنوان صاحب و سرپرست حیوان خانگی گربه و سگ نگران وضعیت سلامت پت در حین عمل جراحی نباشید و حیوان شما بعد از عمل جراحی دچار مشکلات جدیدی نخواهد شد. بهتر است در این حالت به مراقبتهای بعد از عمل جراحی حیوانات خانگی خود تمرکز کنید تا گربه و سگ شما زودتر و سریعتر خوب شوند.
دقت نمایید که دامپزشکان با پیشرفت روزانه علم از داروها و تکنیکهای جدیدی برای عمل جراحی حیوانات خانگی استفاده میکنند و روشهای خیلی سیف تر یا ایمنتری را در بخشهای زیادی از جمله بخش بیهوشی به کار میبرند. تمام تلاش علم بیهوشی و اتاق عمل این است که بیماری سگ و گربه با چند بیماری همزمان در حین عمل، تشدید نشوند. در واقع تمام تمرکز تیم جراحی روی بیماری یا اختلالی است که پت برای آن وارد اتاق عمل شده است.
بنابراین، صاحبان پتها واقعا نباید نگران تشدید بیماری همزمان حیوان خانگی آنها در طی بیهوشی و جراحی باشند؛ زیرا امکانات بهروز شده علم دامپزشکی باعث شده که دغدغه این افراد در این خصوص خیلی کمتر شود؛ بنابراین اگر شما به تیم جراحی و بیهوشی خود اعتماد دارید، هرگز در این خصوص نگرانی یا دغدغه نداشته باشید و اطمینان نمایید که طی این پروسه هیچ مشکلی برای حیوان خانگی شما ایجاد نمیشود.
علت طولانی شدن ریکاوری بعد از بیهوشی حیوانات دچار چند بیماری همزمان
حیوان خانگی شما بعد از آن که از اتاق عمل بیرون آمد باید توسط دامپزشک جراح دایما پایش شود تا از حالت بیهوشی خارج شود. در این حالت ممکن است مشکلاتی برای او به دلیل داشتن بیماریهای همزمان مختلف ایجاد شود و حتی حیوان شما نیم ساعت بعد از قطع شدن جریان ماده بیهوشی هوشیار نشود. در این خصوص شما آرامش خود را حفظ کنید و به صحبتهای دامپزشک دقت نمایید؛ زیرا معمولا مدت زمان ریکاوری در حیوانات خانگی دارای چند بیماری مختلف طولانی بوده و یا در صورت هوشیاری سروصدا، ترس و استرس زیادی دارند به طوری که فکر میکنید آنها درد زیادی را تحمل میکنند.
افت طولانی مدت دمای بدن یا زیاد بودن دوز دارو از عمده دلایل طولانی شدن مدت ریکاوری این حیوانات خانگی است. حال اگر گربه و سگ شما بعد از هوشیاری، هیجانات زیادی داشته باشد در این صورت لازم است دامپزشک برای او داروهای آرامبخش تجویز کند.
عوارض داروهای بیهوشی در پت ها
مصرف داروهای بیهوشی در حیوانات خانگی عوارض مختلفی دارند که در هر حیوان خانگی با توجه به وضعیت جسمی و عمل جراحی آنها متفاوت خواهد بود. معمولا دامپزشک داروی بیهوشی مناسب حیوانات خانگی را تجویز میکند؛ اما معمولا بعد از هوشیاری شما شاهد افت دمای بدن، آریتمی، تغییر الگوی تنفسی، طولانی شدن ریکاوری، پرخاشگری و غیره خواهید شد که در این صورت باید پت شما تحت نظر دامپزشک در بیمارستان باشد.
حال اگر حیوان خانگی شما بیماریهای همزمان دیگری داشته باشد میتوانند روی عوارض داروهای بیهوشی بعد از هوشیاری موثر باشند. در ادامه به چند مورد از تاثیر بیماری های همزمان در سگ و گربه اشاره میکنیم.
تاثیر کم کاری تیروئید در ریکاوری گربه و سگ
یکی از بیماری های همزمان در سگ و گربه کم کاری تیروئید است. در این حیوانات از داروی بیهوشی با دوز کمتری استفاده میکنند. بعد از هوشیاری نیز شاهد کاهش تنفس، کاهش فشارخون، افت ضربان قلب و نوروپاتیهای محیطی در حیوانات چند بیماری همزمان خواهید داشت که در این صورت باید مراقب آنها باشید.
اثر بیماری پرکاری تیروئید در عمل جراحی پت ها
پرکاری تیروئید یکی از انواع بیماری های همزمان در گربه ها و سگ ها است که به هنگام عمل جراحی این حیوانات لازم است دائما افزایش ضربان قلب و فشارخون در آنها را بررسی کنید. معمولا این گونه حیوانات خانگی کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک دارند و لازم است دامپزشک جراح به هنگام جراحی از داروی بیهوشی با دوز کمتری استفاده کند.
تاثیر بیماری آدیسون در ریکاوری سگ و گربه
بیماری آدیسون یکی از بیماریهایی است که میتواند روی هوشیاری حیوان خانگی شما تاثیر بگذارد. معمولا این گونه حیوان خانگی نمیتواند استرس را تحمل کند و لازم است در حین و بعد از عمل جراحی الکترولیت (کاهش سدیم خون، افزایش پتاسیم خون) آن کنترل شود.
اثر بیماری کبد بر ریکاوری گربه و سگ
بیماری کبد یکی از انواع بیماری های همزمان در گربه و سگ ها است که روند هوشیاری آنها را بعد از عمل جراحی مختل میکند. معمولا این حیوانات خانگی از مصرف برخی داروها قبل از عمل جراحی منع میشوند و یا دوز کمتری را در عمل جراحی دریافت میکنند؛ زیرا آنها توانایی متابولیسم داروهای بیهوشی را ندارند و دچار کمبود آلبومین خون و قند خون در حین عمل جراحی میشوند. خوب است بدانید که در این نوع حیوانات خانگی دمای بدن کاهش مییابد و هوشیاری آنها بعد از عمل جراحی مختل میشود.
تاثیر بیماریهای کلیوی در ریکاوری پت
بیماری کلیوی در گربه و سگ باعث عدم تعادل مایعات در بدن آنها در حین عمل جراحی میشود. این کار باعث کمآبی بدن شده و الکترولیت آنها را در طول دوره بیهوشی نامتعادل میکند؛ بنابراین برای ریکاوری آنها بهتر است در طول دوره عمل جراحی به آنها خونرسانی کنند تا اثر داروهای بیهوشی بعد از عمل جراحی در آنها سریعتر کم شوند.
سخن پایانی
صاحبان حیواناتی که مبتلا به چند بیماری همزمان هستند، معمولا نگران تشدید این بیماریها در حین عمل جراحی هستند. بیماری های همزمان در حیوانات مختلف با هم فرق دارند و صاحبان آنها باید بدانند که این حیوانات معمولا قبلا از عمل جراحی تحت آزمایشهای مختلفی قرار میگیرند تا جراح دامپزشک بتواند عمل جراحی را به خوبی انجام دهد.
مبتلا شدن حیوانات خانگی به چند بیماری همزمان میتواند در ریکاوری و هوشیاری بعد از عمل جراحی حیوان خانگی تاثیر داشته باشد و علائم مختلفی را از خود نشان دهد؛ شما در این مورد باید تابع نظر دامپزشک معالج باشید و به توصیههای او گوش دهید.
بیمارستان دامپزشکی مرکزی آماده ارائه خدمات مختلف به حیوانات خانگی است تا درمان های لازم را برای حیواناتی که چند بیماری مختلف به صورت همزمان دارند، فراهم کند.