اهمیت معاینه سالانه حیوانات در پیشگیری از بیماریها
انجام چکآپهای دورهای راهی است که مطمئن میشویم یک حیوان سالم در منزل داریم. ما در این مقاله از اهمیت معاینههای پزشکی با شما صحبت میکنیم. برای تشخیص زودهنگام بیماریهای مختلف انجام معاینههای پزشکی ضرورت پیدا میکند. آیا در انجام معاینههای پزشکی محدودیتهایی هم وجود دارد؟ دامپزشکان در معاینههای پزشکی چه مواردی را بررسی میکنند؟ هرچند وقت یک بار حیوان خود را برای انجام معاینات به کلینیک ببریم؟ برای یافتن سوالات خود با ما در این مقاله همراه باشید.
معاینههای پزشکی چه محدودیتهایی دارند؟
در انجام معاینههای پزشکی، دامپزشکان نوک بینی تا انتهای دم حیوانات را مورد بررسی قرار میدهند. با وجود تمام مزایایی که در معاینههای بالینی وجود دارد، با محدودیتهایی هم قطعا همراه هستیم. به عنوان مثال وسیلهای که دامپزشکان برای معاینه دستگاه تنفسی و ریههای حیوان از آن استفاده میکنند تنها نوع صداها را تشخیص میدهد. چنانچه مشکلی در سیستم تنفسی حیوان وجود داشته باشد، ماهیت آن تنها با انجام تستهای تکمیلی مشخص میشود. همچنین بررسی سلامت برخی از اندامهای بدن مانند کلیه و کبد از راه معاینه امکانپذیر نیست.
با توجه به توضیحاتی که در رابطه با محدودیتهای معاینه پزشکی مطرح شد، توصیه میکنیم از سن 3 سالگی به بعد تستهای مختلفی که دامپزشک مناسب میداند را حتما انجام دهید. امروزه شاهد بروز سرطانهای مختلف در حیوانات هستیم. بهتر است از سن 5 سالگی به بعد برای پیشگیری از این بیماری، بررسی سالیانه رادیولوژیک و گراف از ریهها را فراموش نکنیم. برای تشخیص و درمان بیماریهای قلبی هم میتوانیم با انجام آزمایشهایی از وضعیت فعالیت مکانیکی یا الکتریکی قلب آگاه شویم.
معاینه فیزیکی چگونه انجام میشود؟
همانطور که از نام معاینه مشخص است، در معاینه فیزیکی دامپزشک مشاهده ظاهری از وضعیت عمومی حیوان دارد. با گوشی پزشکی به صدای قفسه سینه گوش میدهد و با لمس قسمتهای مختلف بدن، سلامت حیوان خانگی را بررسی میکند. هنگام مراجعه به کلینیک، دامپزشک موارد زیر را در مشاهدات خود در نظر میگیرد:
· وضعیت قلب
حیوانی که سالم است، ریتم قلبی منظمی دارد. دامپزشک دقت میکند که مبادا دریچههای قلب صدای غیرمعمولی داشته باشند. وجود ضربههای ناگهانی و شدید نشانه مشکلات قلبی است.
· بررسی صدای ریهها
در بررسی صدای ریه دامپزشک به دنبال شواهدی برای افزایش یا کاهش صداهای تنفسی است.
· سلامت دهان و دندان
در بررسی سلامت دهان و دندان دامپزشکان جرمهای دندانی، رنگ اطراف لبها، بیش از حد نبودن ترشح بزاق، نبود زخمهای دهانی، وضعیت دندانهای شیری و همچنین دندانهای شکسته و خرابشده حیوانات را چک میکنند.
· سلامت چشم و گوش
سلامت چشم حیوانات با سوالاتی مانند طبیعی بودن میزان قرمزی چشم، بررسی ترشحات چشمی، تاری دید، وضعیت بسته شدن پلکها و دیگر موارد مشابه همراه است. در معاینههای پزشکی گوشها نیز بررسی میشوند تا ضخامت گوش و ریزش مو در این ناحیه چک میشود.
· پوست سر
با مشاهده پوست سر حیوانات، دامپزشک میخواهد بداند که پوست سر خشک یا چرب است و احیانا برآمدگی یا برجستگی در این قسمت دیده نمیشود. پوست سر نباید زیادی نازک یا کلفت باشد. پوسته پوسته نبودن سر هم مورد دیگری است که دامپزشک آن را بررسی میکند.
· وضعیت موهای بدن
موی بدن حیوانات نقش زیادی در زیبایی آنها دارد. موهای بدن حیوانات نباید زیادی خشک یا چرب باشند. پزشک میزان ریزش موهای بدن حیوانات را هم بررسی میکند. البته در نژادهای مختلف ریزش موهای بدن متفاوت است.
علاوهبر موارد بالا در معاینههای پزشکی نحوه راه رفتن و ایستادن، اندازه پرخاشگری و هوش حیوانات هم مورد بررسی قرار میگیرد. در رابطه با رفتار حیوان در منزل و محیط زندگی هم دامپزشکان سوالاتی از صاحبانشان میپرسند. رژیم غذایی، ورزش، اجابت مزاج و دفع ادرار، از جمله سوالات مهم و پرتکراری هستند که حتما در جلسه معاینه پزشکی، از شما پرسیده میشود.
اهمیت انجام تستهای مکمل
حیوانات زبانی برای گفتن احساسات خود ندارند. تنها با بروز نشانههایی ما میتوانیم متوجه حالشان شویم. اگر حیوان خانگی ما مشکلی داشته باشد، با انجام تستهای مکمل میتوانیم از وجود این مشکلات مطلع شویم. اغلب حیوانات به دلایل غریزی بیماریهای خود را مخفی نگه میدارند. مخصوصا بیماریهایی که در مراحل اولیه هستند و ما نشانههای چندانی از بروز بیماری نمیبینیم.
انجام چنین تستهایی باعث میشود که اگر حیوان دچار بیماری خاصی شده باشد از همان ابتدا، بیماری را شناسایی کرده و نگذاریم کار درمان سخت شود. با انجام چکاپهای دورهای از لحاظ مادی و روحی هم قطعا هزینههای کمتری را متقبل میشویم. اگر شما از حیوان مسنی نگهداری میکنید قطعا انجام این آزمایشات اهمیت بیشتری پیدا میکند.
حیوانات در سنین مختلف به چه مراقبتهایی نیاز دارند؟
در دورههای مختلف زندگی، معاینههای پزشکی برای حیواناتی مثل سگ و گربه اندکی تغییر میکند. چکآپ توله سگها و بچهگربه ها معمولا در موارد زیر خلاصه میشود:
- واکسیناسیون
- درمانهای پیشگیرانه ضد انگلی
- آزمایش مدفوع
- تجویز داروهای پیشگیری کنه و کک
اگر حیوان شما مسن باشد، زمانی که برای معاینه پزشکی به کلینیک مراجعه میکنید، نحوه بررسی دامپزشک از سلامت حیوان متفاوت خواهد بود. علاوهبر معایناتی که برای حیوانات بالغ صورت میگیرد، نشانههای بیماریهای شایع در سنین بالا هم بررسی میشود. دیابت، کمخونی، مشکلات کبد و کلیه و بیماریهای مربوط به مثانه از جمله بیماریهایی هستند که حیوانات مسن بیشتر به آنها مبتلا میشوند.
هر چند وقت یکبار معاینههای پزشکی باید انجام شود؟
پاسخ این سوال به وضعیت سلامتی و سن و سال حیوان بستگی دارد. حیوانات در مقایسه با انسانها با سرعت بیشتری رشد میکنند. گفته میشود هر سال تقویمی انسان، برای حیوانات معادل 7 سال محاسبه میشود. البته این تصور چندان دقیق هم نیست چراکه حیوانات خیلی سریع به سن بلوغ میرسند و در طول یک سال میتوانند به مرحله نوجوانی و جوانی وارد شوند. بنابراین بهتر است بگوییم یک سال تقویمی انسان برای حیوانات مختلف میتواند بازه زمانی بیشتر از 7 سال باشد.
با توجه به این توضیحات، اهمیت معاینههای پزشکی مشخص میشود. اگر حیوانی یک سال معاینه نشده باشد مثل این میماند که انسان 7 سال خدمات پزشکی ندیده است. بستگی به نژاد و اندازه حیوانات زمان مراجعه برای انجام تستهای بالینی متغیر خواهد بود. دامپزشکان توصیه میکنند حداقل سالی یکبار حیوانات خانگی به طور کامل چکآپ شوند.
سخن پایانی
پیشگیری و شناسایی بیماری در مراحل ابتدایی با انجام تستهای بالینی ممکن میشود. دامپزشکان توصیه میکنند که هر حیوان خانگی باید حداقل یکبار در سال معاینه شود. معاینههای دورهای و انجام آزمایشهای تشخیصی راهی است که مانع ابتلای حیوانات به بیماریهای مختلف میشود. در این مقاله از اهمیت انجام معاینههای پزشکی حیوانات صحبت کردیم. انجام معاینههایی که ما را از سلامت حیوان خانگی خود مطلع میکند. در صورت بیتوجهی به معاینهها و چکآپهای دورهای قطعا جان و سلامت حیوانات خانگی به خطر میافتد.