کمخونی یکی از بیماریهای پنهان است که ممکن است مدتی بدون هیچ علامتی بروز پیدا کند. این بیماری که آنمی نیز نامیده میشود گاهی به حدی خطرناک شده که مرگ را به دنبال خواهد داشت. خوشبختانه آنمی علائم متعددی دارد که با مشاهده آنها میتوان به بروز این بیماری پی برد و در سریعترین زمان، اقدامات درمانی را انجام داد. در این مطلب با ما همراه باشید تا علائم کم خونی سگ و راه های درمان را بررسی کنیم.
کم خونی چیست؟
کمخونی در اثر کاهش تعداد گلبولهای قرمز خون، هموگلوبین یا هر دو ایجاد میشود. گلبولهای قرمز در مغز استخوان تولید میشوند و تا 120 روز در خون فعالیت میکنند. پس از گذشت 3 ماه این گلبولها از جریان خون خارج میشوند و اجزای آنها برای تولید گلبولهای جدید به کار گرفته میشود.
گاهی ممکن است میزان گلبولهای تولید شده از گلبولهای مرده کمتر باشد یا به هر دلیلی خونریزی رخ دهد و گلبولهای قرمز از بدن خارج شوند. در این شرایط احتمال بروز کم خونی یا آنمی در حیوان بیشتر میشود. تغذیه نامناسب، سرطان، کم کاری تیروئید، آلودگی توسط انگل، بیماری های ایمنی، آنفلوآنزا و جراحت از جمله علل زمینه ساز بروز آنمی هستند.
انواع کم خونی
کمخونی در سگها به انواع زیر تقسیمبندی میشود:
- کمخونی ناشی از فقر آهن
در این نوع آنمی، تعداد گلبولهای قرمز به علت کمبود آهن در دسترس، کاهش مییابد.
- کمخونی همولیتیک
آنمی همولیتیک در پی افزایش تخریب گلبولهای قرمز رخ میدهد. سموم، عفونت، سیستم ایمنی و شرایط ژنتیکی سگ در بروز این نوع آنمی مؤثر است.
- کمخونی همولیتیک خودایمنی
در این نوع کمخونی سیستم ایمنی گلبولهای قرمز را بیگانه شناسایی میکند و آنها را از بین میبرد.
- کمخونی آپلاستیک
آنمی آپلاستیک در پی عدم کفایت مغز قرمز استخوان در تولید گلبولهای قرمز رخ میدهد. سموم، داروها و عفونتهای ویروسی از جمله علل زمینهساز این نوع کمخونی هستند.
- کمخونی بیماری مزمن
سگهای مبتلا به بیماریهای عفونی یا التهابی مزمن، ممکن است دچار این نوع آنمی بشوند. در این بیماری، اختلال در استفاده از آهن منجر به کاهش تولید گلبولهای قرمز میشود.
علائم کم خونی سگ
برخی از علائم کم خونی سگ و راه های درمان بسیار واضح و قابل رویت است. ممکن است همه این علائم با هم بروز نکنند. این علائم بسته به علت، طول و شدت بیماری متفاوت است. در دوران ابتدایی ابتلا به کم خونی ممکن است هیچ یک از علائم بروز نکنند.
- ضعف و بیحالی؛
- رنگپریدگی لثه؛
- کاهش اشتها؛
- کاهش تحرک و جنبوجوش؛
- کاهش وزن؛
- کاهش فشارخون؛
- افزایش ضربان قلب؛
- افزایش تعداد تنفس؛
- دشواری در تنفس؛
- کبودیهای بیدلیل روی بدن؛
- زردی؛
- مدفوع سیاه؛
- استفراغ؛
- تورم فک و صورت؛
- خروج خون از بینی، دهان، دستگاه ادراری یا گوارش.
راه های درمان
گاهی شدت کمخونی به حدی است که اولین اقدام مؤثر تزریق خون است. علائم کم خونی سگ و راههای درمان به علت بروز این بیماری بستگی دارد. اگر توده خونریزی دهنده علت کمخونی باشد، دامپزشک جراحی را توصیه میکند. درصورتیکه بیماریهای انگلی موجب بروز این مشکل شده باشند، داروهای ضد انگل راه درمان هستند. گاهی ممکن است داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی تجویز شوند تا روند بیماری خودایمنی متوقف شود.
اگر دامپزشک تشخیص دهد که کمخونی به علت سرطان رخداده است، شیمیدرمانی را توصیه میکند. متأسفانه در برخی موارد کمخونی به حدی شدید است که چارهای جز پیوند مغز استخوان باقی نخواهد ماند. به طور خلاصه، روند درمان کمخونی باید مطابق با علت بروز این بیماری باشد و هر علتی روش درمان ویژهای را نیاز دارد که تشخیص آن به عهده دامپزشک است.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی بیماری کمخونی یا آنمی پرداختیم و انواع آن را بررسی کردیم. در ادامه علائم کم خونی سگ و راه های درمان را معرفی کردیم. اکثر این علائم بسیار آشکار و واضح هستند. سعی کنید بهمحض مشاهده علائم، از دامپزشک کمک بگیرید. خوشبختانه راههای متعددی برای درمان کمخونی وجود دارد که بسته به علت بروز آنمی، دامپزشک روش مناسب را تشخیص داده و اجرا خواهد کرد.