جسم خارجی در مری سگ و گربه

گاهی اجسام خارجی بلع شده توسط سگ­ها و گربه­ ها می­توانند باعث ایجاد درجات مختلفی از انسداد در مری شوند. جالب است بدانید که متداول­ترین جسم خارجی که در مری گیر می­کند، استخوان است. اگر چه اجسام نوک تیز دیگری مانند سوزن و یا قلاب ماهی­گیری نیز به کرات مشاهده شده ­اند اما اسباب ­بازی­ها و اجسام نواری هم از دیگر اجسامی هستند که گه ­گاه در اتاق جراحی بیمارستان­های دامپزشکی از مری سگ­ها و گربه­ ها خارج می­شوند.

اجسام خارجی به دو دلیل ممکن است در مری گیر کنند. اول این که بزرگ­تر از حدی باشند که بتوانند عبور کنند و دوم این که دارای لبه­ های تیزی بوده و در مخاط و یا عضلات مری گیر کنند. گربه­ ها نسبت به سگ­ها کمتر دچار این عارضه می­شوند چرا که گربه­ ها در انتخاب خوراک خود حساس­تر و اختصاصی­ تر عمل می­کنند. در میان سگ­ها نیز نژادهای کوچک­تر به دلیل قطر کمتر مری مستعدتر هستند. اگرچه در مورد اجسامی مانند نخ و سوزن، گربه­ ها به دلیل تمایل غریزی که به بازی کردن با آن­ها دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.

به طور طبیعی در مورد حیوانات جوان­تر که بازیگوش­تر و بی­ تجربه­ تر هستند، نسبت به حیوانات مسن­تر رخداد بیشتری گزارش شده است.

باقی ماندن جسم خارجی در مری ممکن است با ایجاد فشار بر دیواره داخلی مری باعث ایجاد اختلال در خون­رسانی و حتی پارگی مری شود. التهاب و عفونت دیواره مری نیز از عواقب معمول این عارضه به شمار می­روند. طبیعی است که در چنین شرایطی حیوان تمایلی به غذا خوردن ندارد و یا غذا بلافاصله پس از قورت دادن به بیرون پرتاب می­شود. گاهی مواد غذایی در مناطق بالاتر از محل انسداد تجمع کرده و اتساعی ایجاد می­کنند که خود مزید بر علت خواهد شد. مجموعه این شرایط باعث ایجاد اختلال در فعالیت عصبی عضلانی دیواره مری شده و از حرکات مری می­کاهد. در چنین شرایطی بروز علائم تنفسی متعاقب عفونت ریه به دلیل وارد شدن مواد غذایی موجود در مری به داخل نای دور از انتظار نیست. خروج مواد غذایی، ترشحات گوارشی و باکتری­ها از مری به سمت بافت­های اطراف از عواقب پارگی دیواره مری است و اوضاع را وخیم­ تر خواهد کرد. اغلب صاحب حیوان با مشاهده علائمی از قبیل سختی در بلع و بازگرداندن غذا، تهوع (اوغ زدن)، ریزش بزاق، کاهش اشتها، بی­قراری، افسردگی، کم آبی بدن و مشکلات تنفسی حیوان خود را نزد دامپزشک می­برد. اگرچه بسته به محل، طول دوره، و شدت انسداد علائم ممکن است متفاوت باشند. برای مثال کاهش وزن و لاغری تنها در موارد مزمن و انسدادهای ناقص دیده می­شود. در انسدادهای ناقص معمولاً حیوان تنها غذاهای جامد را برمی­گرداند. اما در انسدادهای کامل هم مواد جامد و هم مایعات را بازمی­گرداند.

برای تشخیص قطعی، دامپزشک ممکن است از تصویربرداری رادیولوژی نیز بهره گیرد.

خوشبختانه حدود 90 درصد از موارد جسم خارجی مری توسط آندوسکوپ قابل­ برداشت هستند. اما در مواردی که آندوسکوپ قادر به برداشت جسم نیست، مثلاً زمانی که یک قلاب ماهی­گیری در مخاط مری فرو رفته و یا زمانی که بخشی از دیواره مری دچار آسیب دائمی و غیرقابل­ بازگشت شده نیاز به انجام عمل جراحی وجود دارد. مسلماً در مورد آخر، علاوه بر برداشت جسم خارجی، نیاز به حذف بخش آسیب ­دیده مری نیز می­باشد.

دکتر نازنین جعفری

متخصص جراحی و بیهوشی دامپزشکی